Exclusiv/Nebunii şoselelor vor da teste de „personalitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În august, ca urmare a accidentelor rutiere au murit două persoane şi alte câteva zeci au fost rănite. Psihologii gălăţeni au propus modificarea legislaţiei rutiere, astfel încât persoanele cu probleme comportamentale să nu mai poată obţine permisul de conducere.

Actulamente, testarea psihologică la susţinerea examenului pentru permisul auto este mai mult o formalitate. Din acest motiv, pe şosele întâlnim o sumedenie de şoferi care înjură pietonii, ba chiar îi şi snopesc în bătaie, care ignoră semnele de circulaţie şi produc adevărate tragedii.

Testare de dragul testării

În data de 16 iulie 2010, pe DN22 B (şoseaua de pe digul dintre Galaţi şi Brăila) a avut loc un accident de circulaţie, soldat cu rănirea gravă a două persoane.

Drama bunicului care a provocat accidentul în care nepoata lui a rămas fără un braţ: "Mai bine mă nenoroceam eu şi rămânea fetiţa întreagă"

Şoferul unui autoturism Audi se încadrase pentru a ieşi pe Centură, a fost acroşat din spate de o altă maşină care circula cu foarte mare viteză şi a fost proiectat pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu un Opel.

În urma impactului, unul dintre şoferi şi un pasager au fost răniţi grav.

Este doar un exemplu despre ce se poate întâmpla atunci când întrebările de la testarea psihologică vizează mai mult aptitudinile viitorilor şoferi şi mai puţin sau deloc trăsăturile lor de personalitate. Nu numai în cazul şoferilor violenţi, ci şi al celor vitezomani se poate vorbi despre probleme de personalitate.

O spun chiar psihologii, care au constatat că întrebările legate de personalitatea candidaţilor la şoferie lipsesc în mod nefiresc la testarea psihologică.

"Din aceste teste de personalitate ar trebui să reiasă anumite aspecte. Se doreşte identificarea anumitor factori de risc atât pentru cei care doresc să obţină permisul de conducere categoria B, cât şi pentru viitorii şoferi profesionişti", ne-a declarat psihologul Oana Fuică, specializată pe transporturi.

Este foarte grav faptul că o persoană care aspiră să devină şofer, dar are serioase probleme comportamentale, poate susţine testarea psihologică în mod repetat, până când reuşeşte să o promoveze.

„Multe persoane, iniţial declarate inapte psihologic pentru a conduce autovehicule pe drumuri publice, se pot adresa mai multor cabinete psihologice până găsesc un specialist care să le declare apte. Colegiul Psihologilor din Galaţi a înaintat o propunere pentru realizarea unei baze de date, similară cu cele realizate de bănci, astfel încât aceste persoane să fie identificate şi împiedicate să susţină examenul pentru permisul de conducere", susţine Oana Fuică.

Mai multă violenţă în trafic

Dacă facem o comparaţie între numărul accidentelor înregistrate în luna august 2010, în judeţul Galaţi, comparativ cu perioada similară a anului trecut, observăm o uşoară scădere.

Conform informaţiilor oferite de agentul principal Stan Ştefănache de la Poliţia Rutieră Galaţi, cinci persoane au murit, în 2009, în urma producerii a 15 accidente grave din totalul de 36 de incidente rutiere.

În august 2010, au fost înregistrate 34 de accidente, din care zece foarte grave, soldate cu doi morţi.

VIDEO-Accident grav pe şoseaua de centură

Este doar o chestiune statistică, întrucât cursele realizate de tinerii teribilişti pe Faleza Superioară a Dunării sau în alte zone ale Galaţiului nu par să deranjeze pe nimeni până când se va produce un accident grav, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite