Exclusiv/Cămătărie internaţională "legalizată" la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de ulei deţinută de Ion Banu a ajuns în paragină
Fabrica de ulei deţinută de Ion Banu a ajuns în paragină

Un executor judecătoresc a scos miercuri la licitaţie o fabrică de ulei şi o fermă aparţinând SC Agromec Berheci în contul unei datorii controversate. Administratorul societăţii gălăţene a fost executat silit de doi cetăţeni germani pentru o datorie de 380.000 de mărci germane plătită cu dobândă cămătărească de 29% după ce acesta susţine că restituise tot debitul.

Cetăţenii germani Nikolaus Freiherr Von Flondor şi Aurora Fresfrau Von Flondor au contractat un credit din Germania, iar în 1997 au transferat banii către societatea agricolă Agromec Berheci SA sub forma unui împrumut de 380.000 de mărci germane, cu dobândă cămătărească de 29% pe an în valută.

Cu toate că s-a încheiat ulterior un act adiţional la contractul de bază, prin care se stipula că rambursarea împrumului nu se va mai face în doi ani, ci în patru ani cu o dobândă de 14,5% pe an, Ion Banu, patronul firmei gălăţene, s-a trezit după achitarea împrumutului cu tot cu dobânda cămătărească de 29% că cetăţenii germani nu recunosc plata datoriei.

„Mi-a spus că mă va face de voi cere covrigi pe stradă"

Cetăţeanul german nu a ezitat să apeleze la justiţie, unde în ciuda a două expertize contabile judiciare, care incriminau camăta practicată în acest caz, s-a ajuns ca omul de afaceri gălăţean să fie executat silit, o fabrică de ulei de la Berheci şi o fermă de la Ghidigeni fiind scoase miercuri la licitaţie de executorul judecătoresc Viorel Ţigănuş.

„În momentul de faţă este posesorul unei hotărâri judecătoreşti, pe care a pus-o în aplicare, iar în 24.11.2010 ne-a scos la vânzare bruma de agoniseală pentru că aceşti cămătari de cea mai joasă speţă, ajutaţi de tot felul de falsuri, hoţii şi şmecherii, ne lasă pe drumuri. Domnul Flondor mi-a spus că mă va face de voi cere covrigi pe stradă", ne-a declarat Ion Banu. 

„De ce credeţi că a acceptat împrumutul cu o dobândă pe care el o numeşte cămătărească? Pentru că la băncile comerciale dobânda era de 110-112% în lei la nivelul anului 1997 şi nu îşi permitea să ia bani de la ele", ne-a precizat Romică Artene, avocatul cetăţenilor germani.

Împrumut în porumb şi grâu

De menţionat este că SC Agromec Berheci nu a primit iniţial toate cele 380.000 de mărci germane, ci doar 310.000 de mărci, urmând ca restul să îi recupereze de la SA Voinţa Buciumeni, o societate agricolă pe care Nikolaus Freiherr Von Flondor o împrumutase anterior.

Cert este că cei 70.000 de mărci au fost plătiţi de Voinţa Buciumeni abia după patru ani prin echivalent în produse agricole.

Ion Banu susţine că cetăţeanul german a încasat în continuare diverse sume de bani de la SA Voinţa Buciumeni, ce totalizează 22.976 de mărci germane, cu toate că cedase creanţa către SC Agromec Berheci.

„Faptul că domnul Flondor primea sume de bani de la Voinţa Buciumeni nu are legătură cu datoria către SC Agromec Berheci. Nu privea contractul de împrumut dintre cele două părţi", susţine avocatul Romică Artene.

„Dobândă" de 150.000 de mărci

În total, SC Agromec Berheci i-a plătit lui Nikolaus Freiherr Von Flondor suma de 471.961 de mărci germane, din care 150.351 de mărci reprezintă dobânda.

Cetăţeanul german nu recunoaşte acest fapt şi a intentat mai multe acţiuni în justiţie prin care a cerut 380.000 de mărci germane ca împrumut nerestituit şi 217.867 de mărci drept dobândă neachitată.

Mai întâi, instanţele de judecată i-au respins cererea prin care Nikolaus Freiherr Von Flondor solicitase să se constate că împrumutul constituie titlu executoriu. A urmat declanşarea procedurii de faliment la SC Agromec Berheci, care nu s-a soldat cu niciun efect, iar apoi s-a respins şi cererea privind somaţia de plată vizând plata datoriei.

Bunurile SC Agromec Berheci au fost scoase totuşi la licitaţie miercuri după ce societatea a pierdut procesul pe fond, în contextul în care două expertize contabile au stabilit că dobânda de 29% nu este legală şi, de fapt, Nikolaus Freiherr Von Flondor ar avea să dea bani societăţii gălăţene.

Continuarea acestui scandal o puteţi citi în ediţia de mâine a Adevărului de Seară Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite