Fabrica de ulei Prutul, arsă de Garda de Mediu Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu a derulat, vineri, un control la „Prutul" după ce au primit o sesizare semnată de zeci de persoane revoltate că nu pot respira din cauza noxelor emise.Treizeci de gălăţeni care locuiesc pe străzile Dogăriei, Olteniţei, Păcii şi Vadul Cărăbuş au sesizat Garda de Mediu că, de şase luni de zile, respiră un miros greu suportabil din cauza fumului emis de la fabrica de ulei.

Nu ne putem deschide ferestrele pentru aerisire şi nici nu ne putem usca rufele în curte pentru că se depune funingine. Mirosul urât ne afectează sănătatea şi mediul înconjurător", se plâng semnatarii hârtiei trimise către comisarii de mediu.


Gălăţenii spun că, din observaţiile proprii, emisia în atmosferă se face în cantitate mai mare în timpul nopţilor, în special la sfârşit de săptămână.


„În perioada 6-8 noiembrie cantitatea deversată a devenit alarmantă din cauza stratului gros de funingine depus în curţile noastre, pe case, pe maşini şi pe străzi", se plâng cei treizeci de proprietari.


„S-a închis Cocseria, a rămas Prutul"
Comisarii de mediu au verificat, vineri, activitatea fabricii de ulei, ocazie cu care au sanţionat societatea cu 10.000 de lei.


Am amendat Prutul pentru că foloseşte în ardere cojile de la seminţele de floarea soarelui. Societatea nu are tehnologia adecvată pentru desfăşurarea acestei activităţi motiv pentru care, în repetate rânduri, am fost sesizaţi că de la fabrică iese un fum gros, irespirabil", a declarat Mihai Turcu, comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi.


Societatea Prutul a fost obligată, de asemenea, să-şi revizuiască autorizaţia de mediu. „În caz contrar, societăţii i s-ar putea suspenda autorizaţia de mediu. S-a închis Cocseria, a rămas Prutul", a punctat Ion Avram, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu.


Reprezentanţii producătorului gălăţean de ulei susţin că vor îndeplini cerinţele impuse, în urma controlului, de comisarii de mediu.

"Fabrica din Galaţi trece printr-un amplu proces de dezvoltare şi modernizare, ce include şi acţiuni de conformare la cerinţele actuale de mediu şi care urmează a fi finalizate conform termenelor stabilite de Garda de Mediu" a declarat Dana Dumitrescu, Manager Comunicare în cadrul societăţii Prutul.

Pe toată perioada programului de investiţii pe care l-au început, activitatea fabricii se va desfăşura în condiţii normale.


Direcţia de Sănătate promite că merge în control

Întrebat dacă fumul emis în atmosferă de la fabrica de ulei este nociv pentru sănătate, Valentin Boldea, directorul de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, ne-a spus că până nu face un control la faţa locului nu se poate pronunţa.


„Depinde foarte mult de compoziţia substanţelor care sunt arse. Chiar dacă nu am primit nicio sesizare în acest sens, vom merge acolo şi vom lua o serie de probe pentru a vedea exact cât de nociv este pentru oraganism acel fum", a mai spus Boldea.

Încă 7.500 de lei, amendă pentru Prutul


Producătorul gălăţean de ulei nu se află la prima abatere de mediu, în primul trimestru al acestui an, societatea fiind sancţionată cu încă 7.500 de lei pentru depozitarea necontrolată a deşeurilor. Este vorba despre 24 de tone deşeuri periculoase deversate de fabrica de ulei la Schela. Potrivit analizelor, deşeurile aveau o alcalinitate ridicată şi dăunau apei şi solului. Au fost depistate şi depăşiri la acizi graşi - de peste 917 ori, la detergenţi sintetici - de circa 71 ori, iar la consumul chimic de oxigen - de 28 de ori. După somaţiile Gărzii de Mediu, deşeurile au fost ridicate şi distruse.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite