Exclusiv/ Cu preţul biletelor la Tribunal. Un consilier local gălăţean a atacat în instanţă decizia CL prin care erau scumpite biletele de transport în comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un consilier local acuză autorităţile de ilegalităţi în stabilirea tarifelor de transport în comun. Picu Apostu Roman a cerut anularea hotărârii Consiliului Local privind majorarea acestora.

Consilierul local Picu Roman a dat în judecată Primăria şi Prefectura Galaţi pentru a cere suspendarea şi apoi anularea HCL 558/2010, prin care Consiliul Local (CL) Galaţi a aprobat majorarea tarifelor în transportul de persoane de la 1 la 1,5 lei pentru un bilet de călătorie.

Acesta susţine că hotărârea a fost adoptată de doar 13 consilieri locali, în loc de 14 cât prevede legea, iar Prefectura a avizat hotărârea.

„Preţul corect este 1,7 lei"

Consilierul local Picu Roman îi acuză pe operatorii din transportul de persoane că au acceptat tariful de un leu când au participat la licitaţia pentru concesionarea traseelor din Galaţi.

„Pentru a putea opera legal, la această modificare de preţ trebuia să fie luată în calcul doar rata inflaţiei pe perioada mai-octombrie 2010 şi creşterea TVA-ului, creştere care este mult inferioară pragului de 50% solicitat şi obţinut de operatorii de transport", a precizat Picu Roman la Tribunalul Galaţi.

Nici Transurb, operatorul de transport din subordinea Consiliului Local, nu a scăpat de acuzele lui Picu Roman.

Consilierul local a susţinut în instanţă că societatea de transport nu a prezentat un mod de calcul separat, care să ia în considerare subvenţia pe care o primeşte de la bugetul local. În replică, transportatorii privaţi precizează că Picu Roman are doar pe jumătate dreptate.

„Preţul corect al unui bilet este de 1,7 lei. Domnul consilier are dreptate când spune că tariful trebuia indexat cu rata inflaţiei şi TVA, însă nu doar pe câteva luni, ci din 2005 până astăzi", ne-a declarat Silviu Cârlan, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, filiala Galaţi.

Contestă decizia CL

Conducerea societăţii publice de transport local susţine că a solicitat de la bun început un tarif mai mic, dar acesta nu a fost acceptat de consilierii locali.

„În nota de fundamentare, noi am solicitat o majorare a tarifului doar cu indicele de inflaţie. Asta ar fi însemnat un preţ de 1,1 lei pentru o călătorie, dar comisia de transporturi din CL a decis că tariful trebuie să fie acelaşi pentru toţi operatorii de transport din Galaţi, adică 1,5 lei", afirmă Genica Totolici, directorul Transurb.

Preşedintele comisiei transporturi din CL Galaţi este chiar consilierul local Picu Roman.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite