Exclusiv/Statul bagă în faliment Hidrotehnica Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţele ameninţă cu blocarea conturilor societăţii în contul unei datorii de 500.000 de lei care este contestată în justiţie. Conducerea firmei acuză autorităţile fiscale că, prin recalcularea unei redevenţe miniere, au adus societatea în situaţia de a nu-şi mai plăti angajaţii şi furnizorii.

Situaţie bizară la societatea Hidrotehnica Galaţi, una din cele mai importante firme din România în domeniul constructiilor civile, hidrotehnice, industriale şi a produselor de carieră, care este la un pas de faliment din cauza Fiscului.

Potop de controale

Conform unui control fiscal făcut de ANAF în toamna lui 2010, societatea s-a pomenit că are de plătit statului 489.305 lei. Ciudat este că respectivul control a fost făcut la doar două zile după ce un alt control, tot al ANF, găsise toate plăţile în regulă.

Operatorii privaţi de transport din Galaţi se plâng că dau faliment. Ei cer suplimentarea microbuzelor şi modificarea unor trasee

Mai mult decât atât, alte patru controale fiscale din cursul lui 2010 stabiliseră că societatea şi-a plătit corect impozitele şi taxele.

Totul a plecat de la plata redevenţei miniere, dat fiind că Hidrotehnica Galaţi realizează lucrări de extracţie, prelucrare şi valorificare a calcarului industrial în judeţul Tulcea.

Redevenţa stabilită prin contractul încheiat cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale este de 2% din valoarea calcarului extras, dar ANAF Galaţi a recalculat-o recent la 10%, în baza unei noi reglementări. Apoi a imputat diferenţa firmei gălăţene.

Problema este că această recalculare nu a fost stipulată printr-un act adiţional în contract, deci, de fapt, nu există. Chiar şi aşa, Hidrotehnica se vede pusă în postura de a fi executată silit.

„Ne aşteptăm ca în câteva zile să ne blocheze conturile. Dacă se va întâmpla acest lucru, apelăm la înţelegerea angajaţilor şi a furnizorilor. Unii vor înţelege, alţii nu. Nu poţi veni să modifici unilateral contractul", ne-a declarat Cristian Iorgu, directorul general al Hidrotehnica.

Autorităţile fiscale gălăţene susţin că deocamdată nu se va trece la blocarea conturilor societăţii.

„Firma este cu plăţile la zi şi la acest moment nu sunt în executare silită. Este vorba despre o redevenţă pe care nu aveau dreptul să o încaseze. Suma de aproape 500.000 de lei era scadentă pe 25 decembrie", ne-a declarat George Marinescu, purtătorul de cuvânt al DGFP Galaţi.

La mâna justiţiei

Decizia Curţii de Apel Galaţi în acest caz va fi hotărâtoare pentru continuarea activităţii la Hidrotehnica Galaţi. „Dacă în justiţie procesul va dura o lună, vom ieşi cu bine din asta, dacă va dura un an, ne vom sufoca", a declarat Cristian Iorgu, directorul societăţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite