Exclusiv/ Primarul Galaţiului a fost obligat de justiţie să restituie la bugetul local, din buzunarul propriu, peste 500.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au avizat o decizie a Camerei de Conturi, prin care lui Dumitru Nicolae i se impută cheltuieli de judecată şi de executare silită record. Inspectorii financiari îl consideră responsabil pentru refuzul de a elibera autorizaţii de construcţie unei firme gălăţene.

Camera de Conturi Galaţi nu a fost de acord cu decizia primarului Dumitru Nicolae de a trece în contul municipalităţii cheltuielile de judecată, cele de executare silită, precum şi amenzile stabilite de instanţe într-un dosar vizând eliberarea unor autorizaţii de construcţie.

Suma totală a fost stabilită la 527.866 de lei, iar inspectorii financiari au decis, în urma unui control, ca banii să fie recuperaţi de la edilul-şef.

Singurul vinovat-primarul

S-a ajuns în această situaţie după ce firma Simetex din Tecuci a cerut autorizaţii de construcţie în vederea mansardării unor blocuri din Galaţi, dar nu le-a obţinut în termenul prevăzut de lege.

În aceste condiţii, reprezentanţii societăţii tecucene au cerut recunoaşterea autorizării tacite a construcţiilor, ceea ce s-a şi întâmplat în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi.

Camera de Conturi Galaţi a considerat că primarul Dumitru Nicolae nu a luat măsuri pentru a soluţiona cererile firmei Simetex pe cale administrativă şi astfel s-a ajuns ca societatea să apeleze la justiţie.

Curtea de Conturi a mers mai departe şi a stabilit ca Primăria Galaţi să plătească 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere până la recuperarea banilor.

Aceeaşi sumă urmează să fie achitată către Simetex Tecuci pentru fiecare zi de întârziere până la eliberarea autorizaţiilor de construcţie.

Dumitru Nicolae a deschis un proces la Curtea de Apel Galaţi pentru a obţine anularea raportului de control al Camerei de Conturi Galaţi, sub pretextul că nu a avut cum să elibereze autorizaţiile pentru că nu primise toate actele de la Simetex.

„Legea 215/2001 permite ca toate cheltuielile stabilite de instanţele de judecată să fie plătite de Primărie", a argumentat primarul în justiţie.

Judecătorii nu au fost însă de aceeaşi părere. Iniţial, procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Galaţi, iar în cursul zilei de ieri instanţa de judecată a hotărât că raportul întocmit de Camera de Conturi Galaţi este legal.

Prin urmare, decizia de imputare a celor 527.866 de lei primarului Dumitru Nicolae rămâne valabilă, hotărârea Curţii de Apel Galaţi fiind executorie, dar nu şi definitivă.

Dumitru Nicolae mai poate ataca hotărârea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite