Evreii din Galaţi sărbătoresc astăzi Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evreii celebrează Anul Nou cu mere şi miere / Foto Bogdan Dimofte
Evreii celebrează Anul Nou cu mere şi miere / Foto Bogdan Dimofte

Sărbătoarea este marcată astăzi, începând cu ora 18,00, prin rugăciune la Sinagoga din Galaţi. Este un moment de reevaluare a vietii, atat din punct de vedere etic, cât şi religios, dar şi de rugăciune pentru iertarea faptelor rele din trecut.

Mica comunitate evreiască de la Galaţi va celebra astăzi Anul Nou la Sinagoga situată în zona Pieţei 30 Decembrie din Galaţi.

Pentru că lăcaşul de cult este în plin proces de reabilitare, ceremonia se va efectua în cantina din curtea Sinagogii, unde a fost amenajat şi un mic altar.

image

"Anul Nou va fi întâmpinat de noi prin rugăciune. Vom reflecta la ce am făcut rău în anul ce a trecut şi vom cere iertare persoanelor cărora le-am greşit. Nu vom organiza o masă festivă, ci se va servi miere cu mere, conform tradiţiei", ne-a declarat Sorin Blumer, liderul comunităţii evreieşti din Galaţi.

Prima zi a anului nou, Rosh Hashanah, reprezintă începutul celei mai sacre perioade din calendarul evreiesc, care va culmina cu Ziua Ispăşirii. Potrivit tradiţiei, în timpul acestei sărbători, evreii sunt chemaţi să reflecteze asupra experienţelor din anul precedent, atât din punct de vedere etic cât şi religios.

În această seară se mănâncă mere si miere, ce simbolizează dorinţele pentru un an nou bun.

Primele zece zile din „Noul An Evreiesc" culminează cu „Ziua Răscumpărării" (Yom Kippur).

Evreii spun că de Anul Nou se hotărăşte soarta, iar de „Ziua Răscumpărării" se definitivează sentinţa omului.

Există obiceiul ca de Anul Nou evreii să meargă la o apă şi să îşi arunce în mod simbolic păcatele.

Anul Nou marcheaza crearea lumii, este momentul cand a fost creat primul om, Adam, socotit a fi fost în 7 Octombrie 3761 i.Ch.

Sărbătoarea constă din multe practici care sunt menite să îndrepte oamenii printr-o reflecţie asupra trecutului si către planuri pentru viitor, precum şi pentru întoarcerea la Dumnezeu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite