Galaţi: Evaziunea este o modă printre profesorii gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Evaziunea este o modă printre profesorii gălăţeni
Galaţi: Evaziunea este o modă printre profesorii gălăţeni

Reporterii „Adevărul de seară” au încercat, mai întâi incognito, apoi cu adevărata identitate, să afle cum mai merge piaţa meditaţiilor „la negru”.

Pentru două ore de pregătire în particular, elevii plătesc în medie între 20 şi 30 de lei, în funcţie de materia predată.

Spre exemplu, un profesor, care predă la Liceul „Dumitru Moţoc”, ne-a declarat, neştiind însă că vorbeşte cu un reporter al „Adevărul de Seară”, că tariful său este de 30 de lei pentru două ore de pregătire la română sau franceză.

O învăţătoare îi ajută la lecţii pe micuţii din clasele I-IV contra unei sume de 25 de lei pe şedinţă, de două ori pe săptămână. Dacă se fac meditaţii în fiecare zi, atunci învăţătoarea face şi reduceri solicitând doar 100 de lei pentru cinci şedinţe de pregătire la domiciliu.

Conştienţi că nu desfăşoară o activitate în condiţiile impuse de lege, dascălii anunţaţi că vorbesc cu un reporter, au preferat să nu comenteze. „Acum sunt la ore, nu am timp de poveşti. Mă sunaţi după ora cinci şi mai vedem”,  afirmă o profesoară care oferă meditaţii la română şi engleză.

ISJ vrea legalitate

Punctul de vedere al conducerii Inspectoratului Şcolar Galaţi este în favoarea interzicerii meditării de către profesori a propriilor elevi.

Eu cred că interzicerea meditării propriilor elevi ar putea îmbunătăţi prestaţia la clasă a profesorului, pentru că aceia care i-ar forţa să vină la pregătire acasă, ar putea fi opriţi în felul acesta”, ne-a declarat Nicoleta Crânganu, inspector de limba română.

Şi ideea ca meditaţiile să fie instituţionalizate (printr-o finanţare mixtă: de la buget şi din partea părinţilor) este agreată de Inpectoratul Şcolar. Însă apare o altă problemă: unde va găsi şcoala banii necesari şi în ce spaţii se va derula programul ?

Meditatorii sunt de acord cu schimbările cerute

Profesorul de matematică Mitică Dudău este unul dintre puţinii dascăli care îşi declară veniturile din meditaţii la Fisc.

Eu sunt de acord cu intenţia celor de la minister. Aş renunţa şi mâine la elevii din clasele mele. Oricum fac meditaţii cu foarte puţini. În orice caz, nu am recurs niciodată la astfel de şantaje. Dimpotrivă, chiar fac meditaţii gratuite cu elevii din ani terminali. Ar fi însă o problemă... În cazul în care unul dintre profesorii afectaţi de această măsură ar contesta în instanţă restrângerea dreptului la muncă, eu cred că ar câştiga lejer”, spune profesorul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite