Galaţi: “Pomană” de la Uniunea Europeană pentru 82.000 de gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: “Pomană” de la Uniunea Europeană pentru 82.000 de gălăţeni
Galaţi: “Pomană” de la Uniunea Europeană pentru 82.000 de gălăţeni

Uniunea Europeană începe o nouă campanie de ajutorare a persoanelor defavorizate din România. Primarii gălăţeni au iarăşi un prilej numai bun pentru încă  o repriză de campanie electorală pe banii forului comunitar.

O veste bună pentru gălăţenii nevoiaşi:  Uniunea Europeană a lărgit sfera categoriilor sociale incluse în programul de asistenţă pentru 2009.  Astfel, dacă în 2008, au primit zahăr şi făină un  număr de 54.067 de gălăţeni, în 2009, alimentele de la Uniunea Europeană vor ajunge la 82.678 de persoane. În acest an, fiecare persoană va primi 14 kilograme de făină şi patru kilograme de zahăr.

În categoria beneficiarilor de ajutoare comunitare au fost incluşi şomerii, care nu primesc indemnizaţie de şomaj (8.207 persoane), dar şi pensionarii cu pensii sub 400 de lei pe lună (36.274 de persoane), precum şi gălăţenii care „trăsesc” din  venitul minim garantat (29.582 de persoane) . De asemenea, au fost incluse şi 8.615 persoane cu handicap.


Programul de distribuţie a alimentelor trebuia să înceapă la 1 septembrie, dar cele 359,04 tone de zahăr achiziţionate din Slovacia nu au ajuns la depozitele din Galaţi, Târgu-Bujor şi Tecuci pentru a fi distribuite împreună cu cele 1.225,50 de tone de făină.

Instrument de campanie electorală

Mai nou, distribuţia zahărului şi făinei în judeţ a fost transferată din responsabilitatea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, în cea a Consiliului Judeţului Galaţi.
Alimentele vor ajunge la primăriile din teritoriu şi de acolo, la nevoiaşi, însă aici apar problemele.

Anul trecut, autorităţile judeţene s-au confruntat cu situaţii în care primarii au utilizat ajutoarele comunitare pentru a-şi face campanie electorală. Prefectura Galaţi a demarat o anchetă pe această temă şi i-a avertizat  pe toţi primarii din judeţ să nu mai păcălească beneficiarii ajutoarelor, spunându-le că alimentele au fost achiziţionate de ei personal sau de partidele din care fac parte. 

În cazul în care situaţia se va repeta, Uniunea Europeană ar putea sista acordarea ajutoarelor, iar  Guvernul va fi obligat să plătească contravaloarea alimentelor livrate către beneficiari.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite