Eugen Chiriţă-Pompierul pasionat de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, participă la toate misiunile importante, alături de colegii săi şi este şi negociatorul unităţii.

I-a plăcut uniforma încă din timpul adolescenţei, motiv pentru care a făcut Liceul de Marină din Galaţi şi a terminat armata tot la marină. Cu lumea pompierilor a luat pentru prima dată contact în anul 1997 când s-a angajat la Compet S.A., firmă din domeniul petrolier, ca şef al serviciului de pompieri.


După câţiva ani petrecuţi în cadrul acestei firme, unde a luat parte la tot felul de intervenţii şi în acelaşi timp a participat şi la multiple concursuri, a ajuns la ISU, ca şi purtător de cuvânt.


„Când m-am angajat la Compet şi am luat-o practic de la zero. A trebuit să învăţ ce înseamnă să fii pompier. Apoi am ajuns şeful serviciului de pompieri. Venind în structura militară, aveam experienţa organizării riguroase, iar asta mi-a folosit mult. Am participat la incendii, la foarte multe concursuri profesionale. Am acasă o vitrină întreagă cu diplome şi medalii câştigate la aceste concursuri", spune Eugen Chiriţă.


Trecerea de la munca de pompier propriu-zis la cea de purtător de cuvânt a fost una dificilă, iar Eugen Chiriţă spune că deşi pare o muncă de birou, nu este deloc aşa, mai ales pentru că este nevoit să fie prezent la toate intervenţiile majore.


„Deşi pare lejeră această funcţie de purtător de cuvânt, este o responsabilitate maximă. Misiunile inspectoratului sunt foarte complexe. Tot timpul trebuie să fii în prima linie alături de cei care intervin, ca să pot să dau de acolo datele, pentru a fi cât mai corecte. Deşi pare muncă de birou, de fapt este foarte multă muncă de teren. La fiecare intervenţie majoră sunt acolo. Cu atât mai mult, trebuie să fiu disponibil acolo", mai spune Eugen Chiriţă.

La inundaţile din 2005 şi cele din 2007 a fost prin în mijlocul apelor, împreună cu ceilalţi colegi ai lui, iar acele momente i-au rămas întipărite în minte, după ce a trecut prin clipe grele.


„La Tecuci, în anul 2007 am fost chiar cu băieţii din prima linie, am fost în echipa care a rămas blocată la Brăhăşeşti. Pe cinci septembrie, chiar de ziua mea, am rămas blocaţi între ape. Ambele ieşiri din localitate erau închise de viituri, nu putea ajunge nimeni la noi. Am chemat elicopterul SMURD. Am avut noroc de un magazin de unde am luat haine să ne schimbăm, le-am cupărat pe datorie. I-am dat banii omului după inindaţii. Am fost blocaţi acolo câteva zile", povesteşte purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.


În ceea ce-i priveşte pe pompieri şi munca lor, Eugen Chiriţă este de părere că prevenţia este cea mai bună şi că trebuie pus mai mult accent pe această latură.

Întrebări şi răspunsuri


Ce te-a marcat în toate aceste misiuni?


La Brăhăşeşti, imediat după ce am scos o bătrână, casa s-a dărâmat în câteva secunde. Era să ne prindă acolo. Am văzut furia naturii. La Toflea am văzut imagini apocaliptice: copaci mari smulşi cu tot cu rădăcină, care se răsuceau, maşini care erau luate de ape ca pe nişte conserve.


Cât de greu este să fii negociator?


Fiecare caz e diferit, nu seamănă unul cu altul. Am avut vreo patru negocieri, cu sinucigaşi, pe care le ţin minte. Nu s-a sinucis niciunul. Am avut un caz special la Spitalul Judeţean, cu un bolnav de cancer care încerca să sară de la etaj. Acelui om nu prea aveam ce argumente să-i dau, ca să-l conving să trăiască.

Ce-i place
Îmi place uniforma. De asta am şi ales să fac Liceul de Marină. Îmi place meseria pe care o am şi apreciez corectitudinea. Îmi place să fiu mereu în mijlocul evenimentelor. Sunt pasionat de fotografii, de filmare. Îmi place să prin totul în imagini, să filmez, să fotografiez. Tata a fost fotograf şi de la el am învăţat ce înseamnă o poză bună.
Ce nu-i place
Nu-mi place minciuna. Urăsc prefăcătoria. Nu-mi plac oamenii fără bun simţ şi fără caracter. Nu-mi plac lucrurile făcute fără să fie gândite înainte. Evit oamenii răi. Răutatea nu duce la nimic bun.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite