Galaţi:Electrocentrale va participa la licitaţia pentru furnizarea de apă caldă şi căldură.Gigacaloria s-ar ieftini cu 30%!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electrocentrale Galaţi va licita pentru preluarea reţelei de distribuţie a apei calde şi căldurii. Actualul contract de concesionare, încheiat între Primăria Galaţi şi Apaterm, furnizorul de apă caldă şi căldură, expiră în luna decembrie a acestui an.

Potrivit conducerii Electrocentrale, producătorul de agent termic din Galaţi intenţionează să preia serviciile de distribuţie şi nu situaţia financiară a societăţii Apaterm, care are datorii de sute de milioane de lei atât la bugetul statului, cât şi către Electrocentrale.

„Serviciul de distribuţie trebuie dat unui distribuitor responsabil. Este nevoie de un sistem de management calitativ şi nu defectuos aşa cum există la Apaterm. Noi putem prelua sau nu, în funcţie de licitaţie, însă suntem hotărâţi să participăm. Apaterm merge numai în pierdere, iar în acest moment nici nu deţine licenţă pentru distribuirea de căldură şi apă caldă. ANRSCE nu le-a eliberat avizul", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

Conducerea Electrocentrale este de părere că dacă ar prelua serviciile de distribuţie de apă caldă şi căldură, gălăţenii ar avea de câştigat pentru că astfel gigacaloria se va ieftini.

"Este una dintre soluţiile bune pentru populaţie. În acest sens s-ar ieftini gigacaloria cu 30% pentru că vine direct de la producător la oameni şi nu prin intermediari, care să tot majoreze preţul gigacaloriei, aşa cum s-a întâmplat în cazul Apaterm. În plus, în acest fel oraşul ar fi pregătit în cazul în care s-ar elimina subvenţiile. Politica FMI pentru ţara noastră este să ne oblige să renunţăm la subvenţii. Dacă s-ar ajunge aici, termoficarea gălăţeană nu ar putea face faţă din punct de vedere economic", ne-a spus Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi.

În ceea ce-i priveşte pe cei peste 900 de angajaţi ai societăţii Apaterm, Eduard Urbanschi a precizat că în cazul în care Electrocentrale ar câştiga licitaţia, aproximativ 300 de oameni îşi vor păstra posturile.

„Ne trebuie un personal de exploatare şi personal tehnic de conducere. Nu cum au ei acum la Apaterm, 60% personal TESA. Totul se va decide însă în urma unei analize. În ultimul timp s-au debranşat foarte mulţi oameni, ei însă au continuat să facă angajări. Productivitatea scade astfel continuu", a precizat şeful Electrocentrale Galaţi.

Apaterm nu-şi face griji

În replică, George Cubasa, directorul Apaterm Galaţi susţine că actul adiţional încheiat între Primăria Galaţi şi societatea pe care o conduce, expiră la 31 decembrie 2011 şi că licitaţia ar putea avea loc abia anul viitor.

„Licitaţia însă nu poate fi făcută în decembrie deoarece legea interzice oprirea furnizării căldurii iarna, aşa că Apaterm va furniza căldură şi la iarnă. Conform legii termoficării, în timpul furnizării căldurii este interzisă schimbarea operatorului. Până în aprilie anul viitor nu se poate schimba furnizorul de căldură şi apă caldă. Primăria va trebui să scoată la licitaţie, iar caietul de sarcini durează 5-6 luni. Prelungirea contractului de concesiune este perfect valabilă, fiind votată de Consiliul Local", spune Cubasa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite