Galaţi: Edilii aşteaptă frigul ca să facă dezinsecţie în locul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi la Galaţi s-a confirmat un caz de infectare cu virusul West Nile şi încă patru pacienţi au prezintat simptome specifice, autorităţile ignoră ţănţarii. Direcţia de Sănătate Publică le cere primăriilor din judeţ să facă dezinsecţii, însă edilii preferă să aştepte dispariţia ţânţarilor din cauza frigului.

În doar şapte zile, autorităţile sanitare gălăţene s-au confruntat cu un caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat de Institutul Cantacuzino, precum şi cu alte patru a căror simptome justifică suspiciunea aceluiaşi diagnostic. Pe lângă măsurile de ordin medical şi epidemiologic, în ceea ce priveşte dezinsecţia, care cade în responsabilitatea Primăriei, nu s-a făcut nimic.

Niciun răspuns

Imediat după confirmarea primului caz de îmbolnăvire, la o femeie de 68 de ani, din Cavadineşti, conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a cerut municipalităţii gălăţene şi primăriilor din judeţ să demareze urgent acţiunile de dezinsecţie. La o săptămână de la de la efectuarea solicitării, autorităţile n-au reacţionat în niciun mod.

„Am somat primăriile să facă dezinsecţii, dar toţi primarii se plâng că nu au bani. Oficial n-am primit niciun răspuns. Le-am precizat să-şi stabilească singuri termenele de realizare, dar nu s-a făcut nimic. N-aş fi vrut să se ajungă la amenzi", spune Liliana Moise, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Cazul de îmbolnăvire confirmat, dar şi suspiciunile de infectare cu West Nile, virusul care în 1996 a omorât 50 de români şi a trimis pe patul de spital alţi 900, nu-i sperie pe edili.

"Nu am făcut nimic până acum. Nu s-a dat cu nimic pentru ţănţari. Aveam intenţia să organizăm un zbor pentru a împrăştia substanţe pe data de 3 august, după confirmarea acelui caz. Am considerat însă că nu este nevoie în momentul de faţă", declară Laurenţiu Jalbă, director tehnic în cadrul Primăriei Galaţi.

Aşteptând frigul

Principalul motiv pentru care nu s-a organizat dezinsecţia este acela că în municipiul Galaţi nu a fost confirmat niciun caz de infectare însă edilii trag de timp şi pentru că s-a răcit vremea. Reprezentanţii primăriei spun că în mediul rural nici nu poate fi vorba de astfel de acţiuni, nici măcar în localităţile din care provin cazurile înregistrate până în prezent.

"Am gândit cât se poate de gospodăreşte. Am zis să nu rispim substanţele insecticide. Dacă într-adevăr este nevoie, vom da. Este prea costisitor. De acum se şi răcoreşte", a adăugat Laurenţiu Jalbă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite