Galaţi: EXCLUSIVITATE Halda de zgură a Arcelor Mittal funcţionează ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: EXCLUSIVITATE Halda de zgură  a Arcelor Mittal funcţionează ilegal
Galaţi: EXCLUSIVITATE Halda de zgură a Arcelor Mittal funcţionează ilegal

Depozitul trebuia închis din data de 16 iulie Administraţia combinatului siderurgic ignoră în continuare normele impuse de Agenţia pentru Protecţia Mediului în ceea ce priveşte depozitul de deşeuri. Prin avizul de mediu nr. 37 din 2008, ArcelorMittal şi-a asumat mai multe obligaţii legate de închiderea haldei, pe care nu le-a respectat.

Teoretic (potrivit acordului de mediu încheiat între Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi şi ArcelorMittal), la 16 iulie 2009 trebuia ca halda de zgură a Combinatului gălăţean să fie închisă.

Amintita haldă este un munte de gunoaie de tot felul: zgură de furnal şi de oţelărie, resturi tehnologice de la fabricile de var, de la uzina cocso-chimică şi de la fabricile de oxigen, alte gunoaie. Potrivit analizelor, deşeurile conţin concentraţii mari de cianuri, oxizi de fier, plumb etc.


image



59 de milioane de tone  de deşeuri!

Depozitul de deşeuri a fost deschis în anul 1968, conţine circa 59 de milioane de tone de deşeuri şi se întinde pe un milion de metri pătraţi de teren. Acestea au blocat parţial cursul râului Mălina, care a format o imensă baltă poluată grav (cu mult peste normele maxim admise) cu cianuri, plumb, fier, suspensii. Apa otrăvită se infiltrează în pânza freatică şi se scurge apoi în râul Siret.

În ciuda faptului că ArcelorMittal ştia încă din iunie 2008 că halda va fi închisă şi că va trebui să-şi facă un depozit de deşeuri conform cu legile europene, până la termenul-limită din 16 iulie 2009 nu se făcuse nimic.
Şi mai grav este că nici azi, la 60 de zile de la depăşirea termenului-limită, lucrurile nu se prezintă mai bine. Adică legea

image

este încălcată în continuare.

Proiectul tehnic de închidere – încă nefăcut

Proiectul tehnic pentru închiderea vechiului depozit trebuia depus la Mediu până în data de 1 iunie 2009 . El trebuia să specifice modul cum vor fi folosite deşeurile ce rezultă în continuare.  Adică, zilnic, peste 1000 de tone de diferite zguri şi şlamuri.

Nici până în momentul de faţă amintitul proiect, care era obligatoriu potrivit legii, nu a fost depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi.

image

“Multe dintre obligaţiile de mediu asumate de către societate sunt în strânsă corelare cu proiectul tehnic de închidere a haldei. Majoritatea măsurilor nu au fost îndeplinite la timp de

image

ArcelorMittal.

Am anunţat şi Garda de Mediu asupra faptului că nu şi-au îndeplinit obligaţiile. Probabil, vor fi amendaţi până când vor depune proiectul”

, a declarat, pentru Adevărul de Seară, Liliana Cornea (foto), şef Serviciu ACC, din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Galaţi.


Foto: Costel Crângan şi Bogdan Dimofte

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite