EXCLUSIV: Sute de fermieri escrocaţi la Galaţi. Un "investitor strategic" i-a lăsat fără pământuri pe baza unor acte dubioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antecontractele de vânzare-cumpărare au fost transformate în acte de vânzare cu sprijinul unui notar şi în baza unor clauze ascunse atent speculate.

Sute de agricultori din comunele gălăţene Jorăşti, Băneasa şi Bereşti sunt în pericol de a rămâne fără pământuri, după ce persoana cu care au semnat antecontracte de vânzare-cumpărare a terenurilor i-a dat în judecată şi cere constatarea pe cale judecătorească a schimbului de proprietate.

Oamenii au mers pe buna credinţă a cumpărătorului, Silviu Călinescu Mihalcea, un bucureştean care a mandat o altă persoană să cumpere în 2007, în numele său, sute de hectare de teren pe raza judeţului Galaţi.

Fermierii au venit cu titlurile de proprietate la notar şi au fost de acord să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, în baza cărora au primit aproximativ 1.000 de lei pe hectar, dar şi procuri speciale, prin care viitorul cumpărător se obliga să se ocupe de întocmirea actelor necesare pentru perfectarea contractelor.

„Mandatarul meu se obliga prin procură să solicite de la organele competente documentaţia cadastrală, certificatul fiscal, adeverinţa de rol şi extrasul de carte funciară. Nu a făcut nimic", ne-a declarat Mihai Vatră, unul dintre sutele de agricultori care a rămas fără teren.

Timp de trei ani, potenţialul cumpărător nu a mai dat niciun semn de viaţă, iar fermierii au fost somaţi de primării să îşi plătească impozitele pe terenuri. Asta în condiţiile în care în antecontracte se stipula că dacă schimbul de proprietate nu se va realiza într-un an de zile, părţile vor pierde suma primită sau, în cazul de faţă, terenurile.

Daţi în judecată

În 2010 oamenii s-au trezit daţi în judecată de potenţialul cumpărător, Silviu Mihalcea, care a cerut constatarea pe cale judecătorească a schimbului de proprietate întrucât - surpriză! - fermierii nu ar fi făcut nimic ca să perfecteze tranzacţia, cu toate că asta era obligaţia lui.

Mai mult, Mihalcea a cerut ca sătenii să suporte şi cheltuielile de judecată dacă nu acceptă să îşi vândă terenurile. Prima sentinţă judecătorească a venit pe 6 aprilie 2011, în urma căreia Lucica Popa din Jorăşti şi-a pierdut dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 3,26 de hectare.

„Este revoltător ce se întâmplă. În actele de la dosarul din instanţă a spus că aş fi primit de trei ori mai mulţi bani decât mi-a dat în realitate", susţine Lucica Popa. Oamenii ne-au declarat că au încercat în repetate rânduri să ia legătura cu Silviu Călinescu Mihalcea, dar nu au reuşit, astfel că marţi au mers la Parchet să îi facă plângere penală pentru înşelăciune.

Nu ştiau ce semnează

Mai mulţi săteni ne-au declarat că o parte din vină pentru cele întâmplate o poartă şi notarul Zâna Barău, la biroul căreia s-au încheiat antecontractele.

Fermierii susţin că au fost puşi să semneze fără să li se citească actele, iar notarul nu i-a notificat să îşi ridice titlurile de proprietate când a constatat că potenţialul cumpărător nu mai vine.

„Eu nu am primit nicio reclamaţie până acum. Ştiu din experienţa practică că în 99% din cazuri părţile au tendinţa să dea vina pe notar când nu le-a ieşit socoteala sau au încercat să se păcălească unii pe alţii", ne-a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite