EXCLUSIV: Patru studenţi din România au creat o aplicaţie pentru noul iPad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii sunt din Galaţi, dar învaţă la universităţi diferite din ţară. Aplicaţia lor transformă tablet PC-ul într-o veritabilă ramă foto digitală pe al cărei afişaj se derulează continuu mesajele de pe Twitter.

Patru gălăţeni, care studiază la universităţi diferite din ţară, au lucrat, vreme de aproape două luni, la o aplicaţie pentru tableta iPad, proaspăt-lansatul gadget al celebrei companii americane Apple.

"Pe baza instrumentelor de dezvoltare, puse la dispoziţie de Apple, noi am lucrat această aplicaţie, care se numeşte Chrip Frame", spune Aurelian Dumanovschi, singurul din cei patru care a rămas în oraşul natal pentru a studia la Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos.

Chrip Frame este de fapt o interfaţă pentru site-ul de socializare Twitter. Semnificaţia este una simplă: twitter vine de la o pasăre, iar denumirea „chrip frame" sugerează practic ciripitul acelei păsări.

"Cu ajutorul acestei aplicaţii posesorul tabletei de la Apple îşi poate vedea liniştit de lucru la calculatorul obişnuit. De ce? Pentru că aplicaţia, odată instalată pe Ipad, îl transformă într-o veritabilă «ramă foto digitală», pe care mesajele «curg» la nesfârşit. Pentru că fontul este destul de mare, utilizatorul iPad poate doar să-şi arunce privirea spre el şi să citească mesajele", explică tânărul informatician.

Inspiraţi de fondatorul Apple

Celor patru tineri le-a venit ideea unei astfel de invenţii chiar în timpul prezentării de lansare, din luna ianuarie, a iPad.

"Steve Jobs prezenta cum poate fi transformat dispozitivul într-un Photo Frame care rulează pozele una dupa alta şi noi ne-am gândit că putem să-i dam şi altă utilitate oarecum similară transformându-l într-un Twitter Frame", ne-a mai spus Aurelian Dumanovschi.

Înainte de a fi pusă în vânzare, aplicaţia a fost testată pe un simulator oficial al celor de la Apple. După ce i s-a dat OK-ul, Chirp Frame a ajuns în AppStore (Magazinul oficial al companiei Apple) la preţul de doar 0,99 dolari.

"Noi luăm din această sumă doar 70%, restul rămânând la Apple, dar suntem convinşi că aplicaţia va prinde la americani şi astfel ne vor intra şi nouă bani frumoşi în cont. Suntem mulţumiţi de încasările de până acum şi suntem convinşi că Chirp Frame se va vinde bine", a mai spus Aurelian Dumanovschi.

Mândria Universităţii

,,Suntem bucuroşi că studentul nostru, Aurelian Dumanovschi, din anul IV, specializarea Calculatoare a Facultăţii de Ştiinţa Calculatoarelor a contribuit la o astfel de realizare tehnică de efect. De altfel, acesta este doar un singur exemplu de reuşită profesională a unui student din universitatea noastră.

Nu este prima realizare a studenţilor de la «Dunărea de Jos» în domeniul informaticii sau al telefoniei mobile. Este îmbucurător şi faptul că studenţii noştri sesizează oportunităţile de pe piaţă pentru afirmare profesională", spune rectorul Viorel Mînzu.

De altfel, Aurelian Dumanovschi este un student cu rezultate foarte bune la învăţătură: în anul universitar 2008-2009, el a avut media generală 9.58.

Cei patru magnifici

Aurelian Dumanovschi (23 ani), este student la Facultatea de Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, Mihai Dumitrache (23 ani) studiază la specializarea "Automatică şi Calculatoare" din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, Alex Bejan (22 ani) este student, iar Claudiu Antohi (22 ani) este masterand in domeniul eBusiness, ambii în Cluj, la Universitatea Babes-Bolyai.

Cei patru vor acum să-şi extindă afacerea pe parte de aplicaţii web şi mobile. În acest scop, se vor muta cu toţii la Cluj, unde au găsit şi un inverstitor din Anglia, care vrea să îi sprijine.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite