EXCLUSIV. Galaţi: Tuberculoza, boala sărăciei şi a mizeriei, omoară pe capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Numărul cazurilor noi de tuberculoză diagnosticate în judeţul Galaţi ne plasează printre judeţele „fruntaşe”
Numărul cazurilor noi de tuberculoză diagnosticate în judeţul Galaţi ne plasează printre judeţele „fruntaşe”

Numai anul trecut, în judeţul Galaţi, au fost confirmate 710 cazuri noi de TBC, iar 36 de persoane au decedat.Un pacient infectat cu bacilul Koch se vindecă doar cu un tratament îndelungat, însă boala poate să reapară oricând în condiţii de trai şi igienă, precare.

Trei sferturi dintre bolnavi sunt persoane cu venituri modeste sau  fără mijloace de subzistenţă şi locuinţă. De aceea, după trei luni de spitalizare obligatorie, când se întorc din nou în mizerie, boala recidivează automat. Pentru că TBC-ul nu doare, mulţi bolnavi îşi neglijează simptomele şi ajung la medic în stadii critice. 

Tuberculoza face casă bună cu strada

 
Mircea Neagu şi Roxana Soare se adăpostesc, de mai bine de nouă ani, între ruinele Sălii Sporturilor. Acolo convieţuiesc laolaltă cu şobolani, între munţi de gunoaie şi moloz într-un miros insuportabil de fecale şi urină, ruinele fiind utilizate ca veceu public de către trecători.

Cei doi îşi duc traiul într-o cămăruţă şi un hol infect, plin de gunoi şi  moloz, lipsiţi de posibilitatea de a-şi asigura minima igienă. N-au nici măcar apă curentă. Mai mult, cuplul se plânge că, mult timp, nu au avut nici posibilitatea de a se încălzi. De puţin timp, bărbatul a improvizat o sobă cu lemne. „Din cauza frigului îndurat, am fost internaţi la Spitalul TBC. Am solicitat Primăriei o locuinţă într-un cămin de nefamilişti, dar nu mi s-a acordat nici după nouă ani de aşteptare”, povesteşte cu mâhnire femeia.

O bună alimentaţie, esenţială pentru bolnavii de TBC
 
Lipsa unui regim de viaţă sănătos şi a unei hrane consistente şi echilibrate este nocivă mai cu seamă în cazul persoanelor care suferă de TBC. Pentru a rezista tratamentului medicamentos, cu peste 15 comprimate administrate zilnic, un bolnav de TBC trebuie să se hrănească bine. Din păcate, cei mai mulţi tuberculoşi au situaţii sociale care nu le permit să se hrănească adecvat după externarea din spital astfel că renunţă şi la tratament.

„Mulţi pacienţi solicită târziu asistenţă medicală, ajung să fie spitalizaţi în stadii avansate ale bolii şi nu mai pot fi salvaţi. De exemplu, anul trecut, am avut un pacient care suferise de TBC în urmă cu 20 de ani şi a făcut o recădere. Pe fondul consumului de alcool, tutun şi al unei alimenaţii necorespunzătoare persoana respectivă a decedat. Orice tuberculos, chiar dacă urmează un tratament corect şi i se spune că e vindecat, rămâne purtător al bacilului”, ne-a explicat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Valentin Boldea.
 
TBC-ul bate gripa porcină
 
Numărul cazurilor noi de tuberculoză diagnosticate în judeţul Galaţi, ne plasează printre judeţele „fruntaşe” la acest capitol.  În 2009, numărul bolnavilor gălăţeni a ajuns la 5910, din care 710 cazuri noi.

Cele mai multe îmbolnăviri provin din mediul rural, 152 la copii şi 3.043 la adulţi. În mediul urban sunt 103 cazuri noi de TBC la copii şi 2.659, la adulţi. „Din 2001 şi până în prezent, au murit 343 de persoane care erau internate în spital cu diferite forme de tuberculoză, iar anul trecut, 36 de gălăţeni şi-au pierdut viaţa din cauza acestei maladii. Din păcate, avem un oraş poluat, muncitoresc şi destul de sărac”, a spus dr. Boldea.


De la un bolnav, alţi 15 - 20
 
În timp ce în ţările din vestul Europei, incidenţa TBC-ului este sub 20 de cazuri la 100.000 de locuitori, în România, incidenţa depăşeşte 100 de cazuri la o mie de locuitori, arată statisticile. Simptomele turbeculozei sunt tusea, transpiraţiile nocturne, pierderea în greutate, durerile în piept, febra şi o stare de oboseală persistentă.

„Medicaţia bolnavilor de TBC este asigurată prin Programul naţional de control al tuberculozei. Totuşi, mulţi bolnavi refuză tratamentul medicamentos neacceptând să renunţe la tutun şi alcool”, afirmă directorul DJSP Galaţi. De asemenea, medicii  pneumoftiziologi spun că in lipsa tratamentului, un tuberculos poate să infecteze 15-20 de persoane într-un singur an.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite