EXCLUSIV/Verdict în războiul dintre Galaţi şi Brăila: judecătorii au decis că blocurile din cartierul Cantemir sunt construite legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel a decis că autorizaţiile de construcţie emise de Primăria Galaţi pentru blocurile din cartierul Cantemir sunt legale. Decizia judecătorilor este definitivă şi irevocabilă, ceea ce înseamnă căe este obligatorie pentru cele două tabere.

Disputa dintre autorităţile locale din Galaţi şi Brăila pe tema cartierului „Dimitrie Cantemir" (construit de Primăria Galaţi peste Siret, pe teritoriul comunei brăilene Vădeni), s-a încheiat. După ce administraţiile din cele două oraşe vecine au promis ani de-a rândul că vor ajunge la o soluţie amiabilă pentru stingerea conflictului, tot judecătorii sunt cei care au dat verdictul.

Povestea unei lupte surde

Autorităţile brăilene (Prefectura şi CJ) au solicitat, în 2006, anularea tuturor autorizaţiilor de construcţie date pe terenul de 1000 de hectare cedat Galaţiului prin hotărâre de Guvern.

Motivul acestei cereri era legat de faptul că, potrivit Legii privind împărţirea administrativ-teritorială a României, terenul cu pricina este parte integrantă a judeţului Brăila, deci doar autorităţile acestui judeţ pot dispune de el.

Iniţial (în 2007), Tribunalul Brăila hotărâse că cele 20 de autorizaţii de construcţie emise între anii 2003 şi 2006 pentru construcţia de blocuri în cartierul Cantemir sunt nelegale şi se impune anularea lor.

Imediat după pronunţarea sentinţei, preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, declara că toate lucrările în cartierul Cantemir vor fi suspendate şi că se gândeşte să îl reclame penal pe primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, pentru abuz în serviciu.

Timp de patru ani, autorităţile locale din cele două oraşe s-au şicanat pe acest subiect, declarând formal că doresc să se ajungă la o înţelegere, dar nu au scăpat nicio ocazie de a se ataca reciproc.

Judecătorii au suspendat procesul din 18 martie 2010 şi până în 12 mai 201, pentru a permite soluţionarea conflictului pe cale amiabilă. Dar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, dosarul a fost repus pe rol.

La sfârşitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Galaţi a desfiinţat decizia Tribunalului Brăila, declarând legale autorizaţiile de construcţie emise de Primăria Galaţi pentru construcţia de blocuri pe cele 1.000 de hectare aflate pe teritoriul comunei Vădeni-Brăila.

Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, ne-a confirmat că municipalitatea a avut câştig de cauză în disputa cu Prefectura Brăila, dar nu ne-a putut preciza dacă va fi reluată construcţia de blocuri în cartierul Cantemir.

Întrebat de reporterii Adevărul de Seară cum vede soluţia justiţiei gălăţene, preşedintele CJ Brăila a refuzat să mai facă declaraţii: „Eu sunt preşedintele CJ Brăila, nu le pot şti pe toate. Întrebaţi-l pe secretarul CJ Brăila".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite