Procurorul Dinu Gâlcă, fratele fostului preşedinte al CSM, este cercetat de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA Galaţi a sesizat CSM în legătură cu posibile intervenţii ale celor doi procurori pentru soluţionarea unor cereri nelegale. Procurorul general Dinu Gâlcă susţine că este victima unei acţiuni de discreditare, acuzaţiile care i se aduc fiind invenţii care ascund în spate ilegalităţi.

Propunere şoc venită din partea Departamentului Naţional Anticorupţie, Biroul Teritorial Galaţi.

Procurorii anticorupţie au cerut Consiliului Superior al Magistraturii sancţionarea disciplinară a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, şi a procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Ion Ciafalon.

Cererea se judecă astăzi la ora 10,00, celor doi procurori fiindu-le imputată intervenţia în soluţionarea unei cereri aflată pe rolul Parchetului, cerere care ar fi depăşit cadrul legal.

Procurorul-şef al DNA Galaţi, Gheorghe Ivan, ne-a declarat că nu poate oferi acum mai multe detalii despre acest caz, urmând ca CSM-ul să se pronunţe cu privire la acuzaţiile care li se aduc celor doi procurori.

„Se încearcă discreditarea mea"

Contactat de noi, procurorul general Dinu Gâlcă a refuzat deocamdată să ne spună concret care sunt acuzaţiile care i se aduc, dar a promis că va face publice dedesubturile acestei poveşti după care CSM se va pronunţa asupra cererii de sancţionare disciplinară.

„Se încearcă discreditarea mea prin această acţiune. S-a pornit de la nişte invenţii în spatele cărora sunt ilegalităţi. Nu vreau acum să spun mai multe, că iar mă enervez. Nu vedeţi în ce situaţie s-a ajuns? Ce poţi să mai spui când procurorul-şef de la un Parchet îi cercetează pe şefii altor două Parchete?", ne-a declarat procurorul general Dinu Gâlcă.

La rândul său, procurorul-şef al DIICOT Galaţi, Ion Ciafalon, nu a dorit să ofere mai multe informaţii, dar a lăsat să se înţeleagă că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate.

„CSM a fost investit cu judecarea unei abateri disciplinare la sesizarea DNA-ului. Urmează procedura judecării acestei abateri în cadrul secţiei pentru procurori. Voi avea ocazia să îmi susţin nevinovăţia", ne-a declarat procurorul.

Variante de lucru

Sesizarea făcută de către Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul Teritorial Galaţi, la Consiliul Superior al Magistraturii pentru sancţionarea celor doi procurori este doar o mică parte din ceea ce li se pregăteşte.

În curs de cercetare se află un dosar de corupţie, despre care structura centrală a DNA a refuzat să ne dea mai multe detalii, invocând periclitarea rezultatului anchetei prin dezvăluirea unei surse confidenţiale sau prin difuzarea de informaţii din cadrul acesteia.

Conform unor surse judiciare care au dorit să îşi păstreze anonimatul, cea mai plauzibilă variantă ar fi cercetarea penală a unui notar gălăţean, pentru care s-ar fi făcut presupusele intervenţii.

Există însă mai multe versiuni ale acestei poveşti, iar în lipsa unor informaţii clare din partea părţilor implicate, doar CSM-ul poate limpezi apele prin hotărârea pe care o va pronunţa în următoarele zile.

 De la avertisment, la excludere din magistratură

Pentru abaterea disciplinară imputată procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi procurorului-şef al DIICOT Galaţi, există patru sancţiuni prevăzute în legea 303/2004, privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

Acestea pornesc de la avertisment, dar se poate ajunge până la mutarea disciplinară şi chiar excluderea din magistratură.

Procurorul general Dinu Gâlcă a ţinut să infirme zvonurile privind depunerea unei cereri la CSM în vederea unei ieşiri la pensie anticipate, dar nu a exclus o asemenea posibilitate în viitorul apropiat.

„Când iese Legea pensiilor, voi decide. Nu mai pot lucra încă 10-11 ani", ne-a precizat procurorul general.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite