EXCLUSIV/ Primăria Galaţi trebuie să plătească despăgubiri de 380.000 de lei unui chiriaş pentru că nu i-a aprobat acestuia să-şi cumpere apartamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Cristea a câştigat în justiţie dreptul de a cumpăra apartamentul în care locuieşte cu chirie, dar Primăria refuză de doi ani să semneze actele. Drept urmare, Judecătoria Galaţi a obligat municipalitatea să-i plătească daune de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere până la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Daniel Cristea (39 de ani) aşteaptă de doi ani să fie pusă în executare o hotărâre judecătorească irevocabilă, prin care i s-a recunoscut dreptul de a cumpăra apartamentul în care locuieşte cu chirie, aparţinând fondului locativ.

În loc să încheie contractul de vânzare-cumpărare, municipalitatea face schimb de adrese cu Loconfort pe subiectul legitimităţii solicitării chiriaşului Cristea.

Sătul să tot aştepte, omul a apelat la instanţa de judecată care i-a dat dreptate şi a hotărât ca municipalitatea să-i plătească daune de 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere până la semnarea contractului de vânzare cumpărare.

Ping-pong birocratic

Povestea absurdă a început în 2008, când Daniel Cristea a cerut în justiţie să i se recunoască dreptul de a cumpăra apartamentul din cartierul gălăţean Micro 21, în care locuieşte cu chirie.

Un an mai târziu, pe 24 februarie 2009, Curtea de Apel Galaţi hotărăşte printr-o decizie definitivă că cererea lui Daniel Cristea este legală, iar opoziţia municipalităţii nu are justificare. De atunci, omul se chinuie să devină proprietarul locuinţei.

Culmea este că printr-o adresă remisă către SC Loconfort , municipalitatea constată că „nici instituţia noastră şi nici instituţia dumneavoastră nu pot îngrădi, acesta fiind un abuz, dreptul titularului constituit prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Facem precizarea că reclamantul deţine in titlu executoriu împotriva instituţiei noastre şi că fiecare zi de întârziere reprezintă acumulare de daune". Mai exact 500 de lei pentru fiecare zi de întârziere, adică 380.000 de lei până pe 24 martie februarie 2011.

Reprezentantul Primăriei, Dragu Togan , ne-a declarat că actul de vânzare cumpărare a fost întocmit din 2009, deci nu se poate vorbi de plata unor daune.

Daniel Cristea ne-a confirmat că documentul există, dar nu se poate folosi de el pentru atestarea calităţii de proprietar.

„Este un contract pe numele meu, însă este un act sub semnătură privată, care are doar valoare de antecontract de vânzare-cumpărare. Prin urmare, nu îmi pot întabula dreptul, deci tot chiriaş rămân. Actul de vânzare-cumpărare trebuie încheiat în formă autentică, de aceea am şi demarat procesul în instanţă", constată Daniel Cristea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite