Fostul şef al pazei combinatului siderugic Galaţi a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la furt de tablă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Galaţi a finalizat cel mai longeviv proces de furt calificat din România, majorând şi suspendând pedepsele principalilor protagonişti. Firma de pază WBC a fost obligată să achite către Arcelor Mittal  despăgubiri de 86.000 de lei în contul celor două rulouri de tablă furate de pe platforma siderurgică, dispărute fără urmă.

Constantin Ghimpu, fost şef al pazei combinatului, a fost arestat în 2004 alături de un grup de alte patru persoane sub acuzaţia de complicitate la furt calificat.

Procesul a fost presărat cu numeroase bizarerii, pornind de la faptul că nu s-a putut justifica legal menţinerea lui Ghimpu în arest pentru 10 zile şi până la dispariţia rulourilor de tablă care au făcut obiectul furtului.

Pedepse majorate

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a pus sub acuzare zece persoane în  acest dosar, suspectate că au plănuit sustragerea a două rulouri de tablă din incinta combinatului.

Constantin Ghimpu a fost acuzat că a furat casetele video pe care era înregistrată ieşirea din combinat a unui autocamion cu rulourile de tablă şi că a şters secvenţele incriminatoare, dar scenariul nu a putut fi dovedit decât prin mijloace de probă indirecte.

Judecătorii de la Tribunal au considerat însă că există suficiente probe pentru a majora pedepsele a cinci dintre inculpaţi, printre care se numără şi Constatin Ghimpu.

Astfel, pedepsele aplicate iniţial, de câte doi ani şi şase luni de închisoare, au fost mărite la trei ani , pentru Marian Constantin, Marius Lăţcan, Georgiana Buchler (Mandek), Constatin Ghimpu şi Remus Pungan, dar executarea sancţiunilor penale a fost suspendată.

Toţi cei zece inculpaţi au fost obligaţi să plătească despăgubiri de 86.600 de lei către SC ArcelorMittal Galaţ în contul celor două rulouri de tablă care nu au mai fost găsite alături de SC Securitas WBC SRL Galaţi şi SC Eurocad SRL Galaţi.

“Nu mi-am dat seama de ce a durat atât de mult finalizarea acestui proces. Nu cred că este o soluţie corectă, cum nu a fost nici cea pronunţată de prima instanţă. Vom ataca cu recurs decizia Tribunalului”, ne-a declarat Radu Lupaşcu, avocatul lui Constantin Ghimpu. Ultima persoană care a ajuns în boxa arestaţilor este Daniel Bejan, poreclit "Fiat", considerat un personaj cheie pentru elucidarea cazului prin prisma informaţiilor pe care le deţine.

Nu pot părăsi ţara

Judecătorii au menţinut măsura interdicţiei de a părăsi ţara până la soluţionarea definitivă a procesului pentru Marian Constantin, Marius Lăţcan, Georgiana Buchler (Mandek), Constatin Ghimpu şi Valentin Tudorache.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite