După ce şi-a salvat echipa jucând gravidă în luna a şasea, Ileana Berdilă, antrenoare CSU Galaţi, a născut o fată campioană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ileana Berdilă, antrenoare la CSU Galaţi, participantă la Olimpiada de la Moscova din 1980, s-a dăruit cu totul voleiului. Fiica acesteia, Ana Maria Berdilă, îi calcă pe urme şi la 17 ani se poate mândri că a jucat în Liga Campionilor.

Cu toate că s-a născut la Satu-Mare, Ileana Berdilă (51 de ani) a cunoscut consacrarea în volei la Galaţi. După ce a jucat un an la Penicilina Iaşi (1979), voleibalista s-a transferat la CSU Galaţi, unde a jucat până în 1993. Ileana Berdilă a urmat Facultatea de Metalurgie în 1993, la sugestia antrenorului său.

În 1995, însă a devenit licenţiată şi în sport după absolvirea Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Galaţi.
Un moment definitoriu al carierei sale, chiar în anul retragerii sale ca jucătoare din volei, a fost cel în care gravidă fiind în luna a şasea n-a ezitat să intre în teren pentru a-şi salva echipa de la retrogradare. Şi a reuşit. De aceea Ileana Berdilă este pentru tinerele sale sale discipole din prezent un veritabil simbol al pasiunii şi dedicării în sport.

„Am dorit să intru în teren şi să îmi ajut echipa. Aşa am crezut eu că este bine şi am acţionat în consecinţă", ne-a declarat cu modestie Ileana Berdilă.
Doi ani mai târziu de la acele clipe memorabile sportiva devenea profesoară de sport, cu specializarea volei, la Clubul Sportiv Galaţi.
Participantă la Olimpiadă.

Din 1977, a fost componentă a lotului naţional de junioare a României la volei, iar anul următor juca cu echipa sa de club, Penicilina Iaşi, în Cupa Cupelor. Cea mai importantă performanţă a carierei sale este participarea la Olimpiada de la Moscova din 1980, unde echipa României a obţinut locul opt la volei.

Un an mai târziu, valoarea o impunea pe Ileana Berdilă la un alt eveniment major: Campionatele Universitare de la Bucureşti, unde echipa României a pierdut finala mică cu Brazilia. Campioana gălăţeană a fost selecţionată la lotul naţional până în 1985 şi a participat la numeroase competiţii europene.

Din 2003, antrenează echipa de volei a CSU Galaţi, iar în acest an a obţinut o altă performanţă majoră, promovând echipa în Liga I. Meritul său principal este pasiunea cu care îşi face profesia şi pe care a reuşit să o insufle şi elevelor sale.

Antrenoare a lotului naţional

În 2003 devenea coordonatoarea lotului naţional de junioare a României, pentru ca în perioada 2009-2010 să revină ca antrenor secund şi apoi antrenor principal al echipei naţionale de junioare.

Dacă ar fi să dăm un singur exemplu despre calibrul jucătoarelor care i-au trecut prin mână de-a lungul anilor, este suficient să o amintim pe Elena Zaharia, în prezent componentă a echipei naţionale de volei. Peste 10 jucătoare antrenate de Ileana Berdilă evoluează în prezent la echipe din Liga I de volei.

Din 2004, este director adjunct al Clubului Sportiv Şcolar din Galaţi, însă fosta mare voleibalistă are un singur regret.

„Nu am reuşit niciodată să iau titlul de campioană la volei cu echipa de club, dar am câştigat Cupa României", ni se destăinuie Ileana Berdilă.


Fiica sa îi calcă pe urme

image

Foto: Ana Maria Berdilă pozează cu una din cupele câştigate

Ana Maria Berdilă se poate lăuda cu performanţe notabile la cei 18 ani împliniţi de curând. La doar 10 ani, debuta în lotul de speranţe al CSU Galaţi, mama sa, Ileana Berdilă, fiindu-i antrenoare. Totul a pornit de la o discuţie, în urma căreia Ana Maria trebuia să joace minivolei. Ajungea astfel în lotul de junioare de la CSU Galaţi, de unde s-a transferat ulterior la CSU Metal.

A ajuns colegă de echipă la doar 16 ani cu titratele Nneka şi Daiana Mureşan deoarece în 2009 echipa CSU Metal nu avea suficiente jucătoare la senioare. Pe 14 februarie 2010 a obţinut şansa pe care puţine jucătoare europene de volei cu experienţă o obţin în carieră.

Citeşte amănunte în săptămânalul ADS, apărut joi, 11 august. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, la preţul unic de 1,4 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite