După ce au văzut proiectul legii educaţiei, studenţii de la ANOSR au cerut demisia ministrului Funeriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), din care face parte şi Liga Studenţilor din Galaţi spune că noua lege a educaţiei transformă învăţământul superior într-un "serviciu de proastă calitate, ca şi alte servicii publice din România"

Nemulţumirile studenţilor sunt legate de faptul că îşi pierd cele mai elementare drepturi de a fi reprezentaţi, că nu au un învăţământ centrat pe student, iar întregul proiect de lege duce la rigidizarea traseului educaţional şi blochează orice tip de mobilitate şi transferurile studenţilor.

"Liga Studenţilor din Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi consideră că Proiectul de Lege a Educaţiei Naţionale, în varianta înaintată către Guvern, are un caracter anti-studenţi, multe drepturi ale acestora fiind eliminate sau încălcate (corupţia universitară este încurajată; învăţământul centrat pe student nu mai există; luarea deciziilor se face fără studenţi)", spune liderul Ligii Studenţilor din Galaţi, Dorin Coteţ.

Pe de altă parte, lipsa studenţilor din comisia de etică a ministerului, din comisiile universitare, lipsa unei structuri care să combată acest fenomen, va duce la creşterea corupţiei în mediul universitar. Proiectul de lege are drept efect distrugerea oricărui sistem funcţional de reprezentare al studenţilor, susţin studenţii.

Alte critici sunt aduse faptului că proiectul de lege nu oferă nicio garanţie privind sprijinul financiar oferit studenţilor, respectiv subvenţiile.
Învăţământul de stat nu este gratuit, nici măcar pentru studenţii beneficiari ai unor locuri susţinute de stat, în acest sens fiind invocată multitudinea taxelor susţinute de lege, lipsa oricăror elemente de asigurare a unei echităţi în accesul şi parcurgerea învăţământului superior, ceea ce va genera un învăţământ doar pentru cei bogaţi.

Liga Studenţilor se declară total dezamăgită de intenţiile aparent promiţătoare ale Ministerului Educaţiei şi totodată susţine viitoarele acţiuni ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, rezervându-şi dreptul de a acţiona în ultimă instanţă cu diferite forme de protest la adresa ministrului Daniel Funeriu şi a Proiectului de Lege a Educaţiei Naţionale, dacă amendamentele propuse de ANOSR nu vor fi adoptate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite