Galaţi: Portret: Vasile Şeicaru, trubadurul de la malul Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Portret: Vasile Şeicaru, trubadurul de la malul Dunării
Galaţi: Portret: Vasile Şeicaru, trubadurul de la malul Dunării

A cunoscut celebritatea încă de pe băncile facultăţii, atunci când îşi încânta prietenii cu acorduri de chitară. Vasile Şeicaru vrea să vadă din nou sălile pline la spectacolele folk

Vasile Şeicaru – sau Vale cum îl strigă prietenii – s-a născut în comuna Oancea, a crescut în oraşul Galaţi şi s-a “desăvârşit” în Capitală. A avut, încă din tinereţe, o evoluţie uimitoare pe calea celebrităţii.
Şi-a petrecut primii ani de glorie în oraşul de la Dunăre, acolo unde a fost coleg, la formaţia “Cristal”, cu regretatul Puiu Creţu. Primul cântec marca proprie a apărut în 1968.
Cu “Pădurea şi menajeria” Vasile Şeicaru a obţinut o grămadă de premii la concursuri studenţeşti. Din 1978 şi până în 1984 a făcut parte din Cenaclul Flacăra, unde a cântat pe versurile poetului Adrian Păunescu.
A format un duet extraordinar cu Ştefan Hruşcă, dar nu uită nici de vremurile când cânta în “Pasărea Colibri”, alături de Baniciu, Vintilă, Pittiş sau Cnejevici.
Cu puţin timp înainte de Revoluţia din 1989 a câştigat un premiu important la Soci, în fosta URSS, trofeul fiindu-i înmânat atunci de o mare actriţă din Rusia - Ludmila Gurcenko. În anul 2006 , a fost decorat cu “Ordinul Cultural în Grad de Cavaler”, oferit de Preşedintele României. Are 10 albume la activ şi-l pregăteşte pe al 11-lea, care va conţine numai cântece de Crăciun.

Iubeşte, are curaj şi se teme de Dumnezeu

 „Îmi place că viaţa, chiar dacă pentru unii e un «teatru trist», poate fi în final o scenă cu loc pentru toţi, iar dimineţile pot să mi le fac eu frumoase, fără să ţin cont de unele «îndemnuri»”, povesteşte artistul.
Este mulţumit  că poate să ignore prostia, că nu l-a atins lăcomia, că poate să iubească, să aprecieze şi să deosebească frumosul de urât, albul de negru şi, în ultimă instanţă, raiul de iad.
Îi place muzica “Dream Theater” şi, în general, rock-ul şi blues-ul. Artiştii lui preferaţi sunt Demi Moore, Meryl Streep, Nora Jones, Sandra Bullock, Jimi Hendrix, John Lennon, Jim Morrison.

E plină lumea de kitsch-uri!

Deşi nu are nicio legătură cu politica, Vale s-a cam săturat să vadă cum oamenii sunt manipulaţi.
“Nu-i înţeleg pe unii care îi adulează pe cei care au adunat averi nesimţite, şi nu văd cum aceştia din urmă îi dispreţuiesc şi îşi bat joc de ei, nerealizând că sunt consideraţi doar maşini de vot. E trist, dar constat că ţara în care m-am născut e acum sufocată, fără aer, fără soare, fără viitor, şi asta nu-mi place”, mai spune artistul.
Tot la capitolul “neplăceri” poate fi trecută şi invazia kitsch-urilor. “Nu-mi place că mâncarea nu mai are gust, cafeaua nu are mirosul şi nici gustul celei pe care o beau afară, moda a luat-o razna”, a mai spus Vasile Şeicaru.

Întrebări şi răspunsuri

Care e jumătatea mai frumoasă a vieţii? Galaţi sau Bucureşti?

Nu pot să spun că o jumătate e mai frumoasă ca alta. Prima jumătate a fost cea în care mi-am găsit prietenii (cei trăiţi, nu făcuţi), mi-am găsit iubirea, ni s-a născut băiatul, am făcut şcoli, am învăţat să cânt... În a doua jumătate am trăit intens şi m-am bucurat de cele strânse în prima parte.

Vă mai simţiţi în formă pentru renaşterea folk-ului?

Păi sunt în formă, şi chiar contribui din plin nu numai la revigorarea muzicii folk, chiar la creşterea ei. La concertele mele vin în proporţie de 80%, tineri! Folk-ul este un gen de muzica viu, cinstit, n-are răutăţi, nu minte.

Ce-i place ?

“Îmi place să şofez, să pescuiesc, să cunosc persoane interesante.Nu mă interesează politica şi nici frumuseţea fizică, dacă nu e însoţită şi de una interioară. Ah, îmi mai place să recitesc unele cărţi pe care le-am citit în tinereţe sau în copilărie.”

Ce nu-i place ?

Păi, nu-mi place atunci când sunt minţit, chiar dacă minciuna mi se aduce pentru că <>. Nu cred în asta!
De asemenea, nu-mi place să văd cum se prostituează unii în orice chip pentru a obţine un rating.

Profil :
Născut : 10 iulie 1951, în localitatea Oancea
Studii : Absolvent Facultatea de Educaţie Fizică Galaţi, specializarea înot
Profesia : Artist profesionist, cantautor
Familie : Necăsătorit, un copil (Mihnea-Valentin)

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite