Dunărea ameninţă locurile de muncă a peste 20.000 de gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul istoric al Dunării din acest an a produs deja pagube de un milion de euro pe zi în zona industrală din Valea Oraşului. Principalele firme afectate sunt: Şantierul naval Damen, Port Bazinul Nou, Port Docuri, Navrom, Galcar, Transeuropa , Electrica Service.

Conform unor estimări venite din partea oficialilor locali şi a unor analişti economici, pierderile zilnice provocate de nivelul crescut al Dunării ar fi de aproximativ un milion de euro pe zi. În cazul în care digul din saci cu nisip şi zgură nu va opri fluviul, pagubele pot deveni uriaşe, cu efecte deosebit de grave asupra potenţialului economic local.


„ Printre societăţile comerciale cel mai grav afectate la ora actuală sunt Port Bazinul Nou, Port Docuri, Navrom, Galcar, Transeuropa şi chiar Electrica Service", ne-a declarat Mihai Turcu, directul Gărzii de Mediu Galaţi. În zona deja inundată îşi mai desfăşoară activitatea încă 200 de unităţi economice şi Vama.


„Toată economia Galaţiului contribuie cu 10 milioane de euro la Produsul Intern Brut (PIB). Cred că activităţile portuare deţin 20% la PIB-ul local. Prin urmare pagubele zilnice ar fi de un milion de euro, pentru că aceste firme îşi desfăşoară activitatea la un nivel de 50% ", ne-a declarat Sorin Costin, expert economic.

În ceeea ce priveşte operaţiunile portuare acestea sunt practic blocate
„Toţi angajaţii noştri lucrează la digurile din jurul unităţii. Nu se poate desfăşura activitatea normal. Chiar sunt venite unele transporturi de cherestea şi nu am reuşit să le descărcăm. Până nu se retrag apele, actvitatea din Port Bazinul Nou şi Port Docuri va fi blocată", ne-a declarat Ion Arvanicopol, lider de sindicat în cele două societăţi.


Chiar dacă Dunărea nu va mai creşte, iar pericolul inundării oraşului va fi depăşit, operaţiunile portuare nu se pot relua până când apele nu se retrag.
Revenirea apelor în matcă este prognozată pentru începutul lunii august, aşa cum a declarat Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor. „Cred că pagubele provocate infrastructurii portuare se vor ridica la câteva milioane de lei, cel puţin", a declarat Sorin Costin.


O situaţie dificilă este şi la Şantierul Naval „Damen" Galaţi, cea de-a doua unitate economică din Galaţi. „Avem pagube de câteva zeci de mii de euro până acum, la o primă evaluare. Au fost unele încetiniri ale producţiei în anumite uzine, însă nu s-au înregistrat situaţii grave", a declarat Flemming Sorensen, directorul „Damen" Galaţi.


Aproximativ 20.000 de oameni lucrează în zona portuară. Pentru moment, niciuna dintre firmele afectate de inundaţii nu şi-a manifestat intenţia de trimite oamenii şomaj însă ce-i drept nici Dunărea n-a inundat Valea Oraşului. În plus, în aceste zile, firmele din zonă folosesc forţa de muncă pentru protejarea capacităţilor de producţie.


„Angajaşii fac diguri şi au grijă de acestea. Oamenii au fost dislocaţi de la alte activităţi pentru a face îndiguiri", ne-a declarat Constantin Biţă, directorul tehnic din Port Bazinul Nou.


Aceaşi situaţie este şi în şantierul naval. Flemming Sorensen a declarat că o mare parte dintre angajaţi au fost mobilizaţi la îndiguire.


Industria siderurgică a scăpat


Dacă industria portuară şi navală se confruntă cu mari dificultăţi din cauza inundaţiilor, industria siderurgică îşi desfăşoară, pentru moment, activitatea la o capacitate de 100%.


"Nu sunt probleme la ArcelorMittal pentru că noi lucrăm pe stocuri pentru a nu avea situaţii în care să nu ne desfăşurăm activitatea. Suntem pregătiţi să facem faţă unor astfel de situaţii, ba chiar putem să ne desfăşurăm activitatea şi dacă aprovizionarea ar fi blocată total mai multe zile", ne-a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Arcelor Mitttal România.


Nici activitatea Intfor şi a Grupului de firme Profiland, nu este „lovită" de inundaţii."Nu avem probleme la firmele noastre din niciun un punct de vedere. Ne desfăşurăm activitatea la capacitate normală", ne-a declarat Andrei Lişinschi, patronul societăţilor mai sus-amintite.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite