Dunărea ameninţă cu inundaţii. Pe Prut viitura nu va ajunge la Galaţi, ci va fi oprită la acumularea de la Stânca-Costeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă fluviul va continua să se umfle şi să depăşească, cel puţin până pe 29 iunie, cota de inundaţie pe sectorul gălăţean, în schimb Prutului nu va produce inundaţii în judeţul nostru în următoarele zile pentru că viitura din sectorul ucrainian al râului va fi oprită la barajul de la Stânca-Costeşti.

Astăzi, la intrarea în ţară, debitul Dunării este de 11300 mc/s, urmând să fie în creştere şi în următoarea săptămână până la valoarea 13300 mc/s. (peste media multianuală a lunii iunie care este de de 6400 mc/s).

"În urma analizei informatiilor hidrologice din Ungaria şi Serbia, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospădărie a Apelor (INHGA) estimează ca pe fluviul Dunare se va înregistra o nouă creştere a debitelor până în jurul valorii de 13300 mc/s în perioada 28-29 iunie 2010", a precizat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Astfel, nivelurile se vor situa peste cotele de inundaţie pe sectoarele Calafat-Zimnicea şi Hârşova-Galaţi, iar peste cotele de atenţie la statia hidrometrică Gruia şi pe sectoarele Giurgiu-Cernavodă şi Isaccea-Tulcea.

Se va menţine avertizarea hidrologică anunţată din data de 21 iunie, începând cu orele 16.

Totodată, Dan Buruiană a precizat că nu există pentru moment riscul unor inundaţii provocate de râul Prut, pentru că viitura va fi oprită la barajul de la Stânca-Costeşti.

"În acumularea Stânca-Costeşti, există o rezervă de volum pentru atenuare, de circa 350 milioane metri cubi de apă, astfel încât, pentru debitul prognozat de 925 mc/s, nu se estimează aparişia unor probleme deosebite în aval de acumulare, întrucat volumul de atenuare disponibil este mai mult decât suficient pentru preluarea surplusului de apă şi oprirea vârfului de viitură, format prin propagare. La un debit maxim prognozat al acestei zile de 925 mc/s, debitul evacuat din acumularea Stânca-Costeşti va fi menţinut pentru următoarele 24 ore la o valoare de 135 mc/s", a mai adăugat Dan Buruiană

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite