Galaţi: Liber la braconaj pe Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Liber la braconaj pe Dunăre
Galaţi: Liber la braconaj pe Dunăre

Oricine vrea să pescuiască ilegal pe Dunăre, o poate face deoarece, dacă este prins, şansele de-a fi trimis în judecată sunt minime, iar amenzile modice.

De la începutul anului şi până în prezent, inspectorii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, filiala regională Galaţi, au prins în fragrant 80 de persoane care pescuiau în perioada de prohibiţie, fără să aibă autorizaţii de pescuit sau cu unelte de pescuit interzise.

Vorbim doar de braconierii care au fost prinşi pentru că numărul gălăţenilor şi brăilenilor care practică pescuitul ilegal este mult mai mare.

 „Multe dintre aceste persoane nu pot fi trase la răspundere deoarece fug în momentul în care ne văd. Aruncă plasele şi uneltele de pescuit şi nu recunosc că le aparţin. În condiţiile acestea, este foarte greu să le faci ceva”, ne-a declarat inspectorul şef al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură,  filiala Galaţi, Vasile Bocăneală.

Sancţiuni mai mult simbolice

La prima vedere, sancţiunile penale aplicate braconierilor sunt suficiente pentru a limita fenomenul, numai că situaţia este departe de a fi rezolvată. În 2009, au fost întocmite 16 dosare penale pentru un număr de 36 de persoane, însă doar o parte dintre acestea  au mai fost trimise în judecată întrucât procurorii au considerat că amenzile administrative sunt suficiente.

Un exemplu este cazul lui Adi Garjau şi Marcel Butu, cercetaţi pentru „pescuit în perioada de prohibiţie şi deţinere de unelte de pescuit neautorizate”.  Au invocat ca este scuzabil faptul că practică pescuitul exclusiv pentru hrana familiei, motiv suficient pentru Parchet de a-l scoate de sub urmărire pe Marcel Butu şi a-i aplica doar o amendă administrativă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite