Dumitru Panţuru este matematicianul care a bătut calculatorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face într-o oră munca a 100 de calculatore interconectate timp de şase luni. A realizat o descoperire care a trezit inters în lumea spionajului, putând fi folosită la criptarea mesajelor.

A făcut şcoala elementară în comuna natală, Mircea Vodă. A urmat cursurile liceului militar „Ştefan cel Mare” din Iaşi.

„Eram deja elev al Şcolii Militare de Ofiţeri de Tehnică de Aviaţie de la Mediaş când s-a produs prima mare epurare din armata română, survenită în anul 1958, după plecare trupelor ruseşti de ocupaţie. A fost punctul de cotitură al vieţii”, îşi aminteşte fostul profesor universitar.

După ce a absolvit Facultatea de Construcţii de Maşini a Institutului Politehnic Bucureşti, a fost repartizat la Brăila, iniţial la Combinatul de Fire şi Fibre Artficiale, ulterior ajungând la uzina „Progresul”, în Secţia de Proiectare.

Din anul 1977 a intrat în învăţământul superior la Galaţi, unde a urcat toate treptele ierarhice.

Hobby-ul său este matematica. Colecţionează şi rezolvă probleme vechi de când lumea, aşa cum alţii colecţionează timbre sau monede vechi.

„Am primit recunoaşterea Academiei Române pentru că am descoperit soluţia elementară a teoremei lui Fermat : Xⁿ+Yⁿ=Zⁿ. Teorema enunţată de avocatul Fermat a putut fi rezolvată doar pe cale algebrică şi analitică. Eu am reuşit să găsesc rezolvarea ei elementară, cu numere naturale. Lucrarea, pe care am tipărit-o în română şi engleză se găseşte acum în bibliotecile universităţilor din Paris, Sankt Petrsburg, Berlin şi Cambridge”, ne-a spus Dumitru Panţuru.

Le dă fiori spionilor

Wikipedia a lansat un concurs prin care participanţii erau invitaţi să descopere o un nou număr prim din şirul Merssenac. Aceste numere prime sunt de forma 2ⁿ-1= un număr prim, iar n este tot un număr prim.

„Sunt cunoscute la ora actuală 47 de astfel de numere. Pentru a fi descoperite alte numere prime din şirul Merssenac, este nevoie de circa 100 de calculatoare de mare putere care lucrează înseriate circa şase luni pentru un singur nou număr”, ne-a explicat fostul profesor universitar.

Experimentul a fost făcut acum patru ani la Universitatea de Tehnologie Massachutssets.
„Am reuşit să descopăr o soluţie simplă prin care am putut adăuga alte trei numere la şir. Ceea ce făceau calculatoarele se rezolvă cu creionul în mână ca într-o oră. Soluţia a fost trimisă şi este încă verificată. De 100 calculatoare, în peste şase luni!”, ne-a declarat amuzat de situaţie prof.dr.ing. Dumitru Panţuru.
Descoperirea sa însă a trezit inters în lumea spionajului.

Criptologia se bazează pe şirul de numere Merssenac. Cu 47 de numere mergea să faci o decriptare în timp. Folosind aleatoriu 20 de numere dintr-o infinitate însă, fără cheie, decriptarea devine imposibilă”, susţine Dumitru Panţuru.

Ce-i place

Matematica, fizica, jocurile logice. Îi place mâncarea de casă, tradiţională. Îi place să se îmbrace simplu, fără zorzoane. Îi place colectivitatea de oameni care gândeşte logic, matematic. Spune că viaţa este ca matematica, iar probleme cele mai complicate au întotdeauna soluţii simple.

Ce nu-i place

Minciuna, demagogia, dezmăţul, muzica de „ligheane sparte”, Respectiv cea care, în loc să te destindă, te enervează, crează o stare de furie. Nu-i plac superficialitatea şi faptul că tinerii de azi sunt gata să preia de-a gata lucruri făcute, în loc să descopere căi noi.

Întrebări şi răspunsuri

Care este problema care v-a dat cea mai mare bătaie de cap?

D.P. : Problema dublării cubului, ca volum, plecând de la un cub dat, folosind un compas şi o riglă negradată. Deşi a fost enunţată acum mai bine de 2.500 de ani, doar matematica modernă a găsit soluţia. Am reuşit rezolvarea acestei probleme aşa cum prevede enunţul, fără matematici moderne.
Ce le recomandaţi tinerilor din ziua de astăzi?

Să încerce să iubească matematica. Tinerii din ziua de azi sunt atraşi de comerţ, jurnalism, finanţe, electronică, fără a înţelege că doar cei care stăpânesc matematica vor avea succes chiar în astfel de domenii, care par a nu avea legătură cu această ştiinţă a ştiinţelor.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite