Dumitru Adi Ciochină/Maşinistul care cântă muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Adi Ciochină
Dumitru Adi Ciochină

A avut peste 40 de meserii, din aproape toate domeniile economiei. Este un talentat solist de muzică populară şi speră să-şi facă din cântec o profesie.

Profil

Născut. 7 martie 1974, Galaţi

Studii. Liceul LIA, Galaţi

Stare civilă. căsătorit, un copil

Viaţa lui Adi Ciochină seamănă cu un film. O permanentă căutare, o permanentă mişcare.A început să lucreze ca instalator de cablu în 1992, dar trei ani mai târziu se angaja la Poliţia Comunitară din Galaţi ca gardian public.

PORTRET Teodor Niţă este fondatorul Facultăţii de Muzică la Galaţi

„Am crezut că asta este vocaţia mea, să protejez cetăţenii de răufăcători", îşi explică Adi Ciochină alegerea. Trei ani mai târziu, gălăţeanul îşi schimba din nou meseria, devenind agent de vânzări şi apoi agent de pază. A fost şi agent de publicitate şi apoi agent comercial

Era o perioadă în care puteai face orice, iar gălăţeanul a profitat din plin pentru a se specializa în cât mai multe meserii. Aşa că Adi a profitat şi s-a reprofilat ca lăcătuş mecanic, apoi ca tubulator, zincuitor şi muncitor specializat în construcţii navale la Şantierul Naval Damen Galaţi.

A făcut de toate pentru a-şi întreţine familia şi mâine ar lua-o de la început, dacă situaţia ar fi aceeaşi.

„Am mers acolo unde am crezut că îmi va fi respectată munca", ne-a declarat gălăţeanul. Şi pentru că nu s-a întâmplat asta, a mers mai departe. S-a angajat ca lăcătuş-constructor în amenajări interioare, de unde a plecat ca maşinist la o fabrică de bere.

Ultima meserie i-a prins bine pentru că în 2007 s-a angajat ca maşinist la Teatrul Muzical „Nae Leonard".

„A fost o întâmplare. Venisem să dau concurs pentru postul de solist de cor, dar nu am fost suficient de bine pregătit, aşa că am ajuns la departamentul tehnic al teatrului", ne dezvăluie Dumitru Adi Ciochină.

Vrea să devină solist

Visul său este să devină solist de muzică populară, după ce în 2000 a absolvit cursul Şcolii Populare de Artă, secţia canto.

„Cânt ori de câte ori am ocazia, dar până acum nu am avut şansa de a ajunge la un ansamblu folcloric", analizează el situaţia.

Are talent, iar acest lucru îl spune Florin Marcovici, fost profesor la Şcoala de Artă din Galaţi, care este în prezent solist de operetă la Teatrul Muzical „Nae Leonard". „Are o voce foarte bună. I-am fost profesor şi ştiu că are un viitor ca solist de muzică populară. Ştiu că le cântă acum colegilor lui din teatru, dar cred că până la urmă va ajunge să cânte pentru publicul larg", ne-a declarat Florin Marcovici.

Se declară nemulţumit de nivelul de trai al artiştilor şi mai ales de condiţiile de muncă ale acestora. „Am un singur regret. Cultura nu este suficient de mult susţinută de autorităţi şi dacă lucrurile vor continua aşa, multe lucruri valoroase se vor pierde", supune Dumitru Adi Ciochină.

Ce îi place

Îmi place să fac de toate. Nu mi-a fost ruşine de niciuna din meseriile pe care le-am practicat până acum pentru că am învăţat multe despre viaţă prin oamenii pe care i-am cunoscut. Îmi face mare plăcere să cânt.

Ce nu îi place

Detest exploatarea omului de către om. Din păcate, o asemenea situaţie se întâmplă în prezent la Teatrul Muzical. Deşi sunt maşinist şi recuziter, am fost pus să car zeci de roabe de pământ şi apoi mi s-a adus la cunoştinţă că am fost dat afară.

Întrebări şi răspunsuri

Vă mai amintiţi câte meserii aţi schimbat până acum?

Sunt 40 de meserii. Am avut procese cu miliardarii Galaţiului, pe care le-am câştigat. Cel mai mult din toate mi-a plăcut cultura. Eu sunt solist de muzică populară şi mi-am dorit mult să înfiinţez un ansamblu de muzică populară, dar până acum nu am reuşit.

Doriţi să practicaţi o nouă profesie?

Da. Vreau să ajung primar la Galaţi şi să susţin cultura. Autorităţile locale s-au ocupat foarte puţin sau deloc de acest domeniu extrem de important. După atâtea meserii prin care am trecut, am ajuns să înţeleg că acest domeniu este esenţial pentru români.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite