Drumul spre Olimpiadă trece prin curtea şcolii. La Galaţi va fi înfiinţat un centru de excelenţă pentru pregătirea copiilor pasionaţi de rugby-tag

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Liviu Ghinea
Foto Liviu Ghinea

ll Unul dintre cele mai antrenante sporturi de masă, rugby-tag, va avea parte de un centru de excelenţă la Galaţi. Cel mai probabil acest organism va fi coordonat de familia Secuianu.

„Pot spune că rugby-ul în general a avut parte de destul de mult sprijin din partea autorităţilor locale în ultimul timp. Anul acesta este pentru prima dată când Inspectoratul Şcolar a înfiinţat o grupă de rugby-tag la nivelul Clubului Sportiv Şcolar", a declarat Marius Secuianu, profesor de sport în cadrul Colegiului Tehnic „Traian Vuia" Galaţi.
Reguli simple
Această disciplină, relativ nouă la noi în ţară, a prins foarte bine mai ales printre elevii claselor gimnaziale din mediul rural şi reprezintă o rampă de lansare foarte bună pentru tinerii care vor să urmeze o carieră în rugby-ul tradiţional. Pe lângă faptul că cei mici sunt îndemnaţi să facă mişcare, această disciplină are şi un mare avantaj faţă de „fratele mai mare": este aproape imposibilă accidentarea.
„În primul rând părinţii sunt cei mai mulţumiţi. Nu există placaje, în concluzie nu prea sunt căzături. În principiu, în momentul în care copiii se ating, jocul se opreşte", a mai explicat Secuianu. Regulile sînt asemănătoare rugby-ului mare, cu câteva excepţii: balonul oval se joacă doar cu mâna, nu există contact sau placaje, eseul valorează doar un punct.
Sport „olimpic" şcolar
În anul 2010, rugby-tag a intrat în programa multor instituţii de învăţământ din România, ca activitate sportivă alternativă. Sute de şcoli şi de licee din toată ţara au aderat la programul iniţiat de Federaţia Române de Rugby (FRR) şi Asociaţia Galaxiasport. Acum, rugby-tag face parte din Olimpiada naţională a sportului şcolar. La nivel naţional, există în jur de 400 de profesori care predau acest sport şi 5.000 de practicanţi în şcoli şi licee.
Regulile de bază ale jocului rugby-tag
Rugby-tag se joacă pe un teren de maximum 60 de metri pe 30 de metri. Câteva jaloane delimitează spaţiul de încercare, lat de 5-10 metri. Echipele au în componenţă câte 5 jucători şi pot fi mixte. Fiecare jucător are la brâu o centură de care, de-o parte şi de alta a şoldurilor, sunt prinse cu „arici" două eşarfe. Un jucător nu are voie să dea peste balon, să-şi bruscheze sau să-şi placheze adversarul, ci doar să-i smulgă una dintre eşarfe. În acel moment ridică mâna cu eşarfa şi strigă „Tag!". Când pierde o eşarfă, jucătorul de balon e obligat să-l paseze imediat unui coechipier. Pasele se pot da doar înapoi, exact ca la rugby. Dacă purtătorul de balon care a pierdut eşarfa nu pasează, posesia se acordă echipei adverse.
Codul jucătorului
Tinerii care practică acest sport trebuie să se supună unui cod de disciplină foarte strict. Iată ce presupune acesta, aşa cum este postat pe site-ul Federaţiei Române de Rugby:
„Jucaţi pentru «plăcere», nu doar pentru a face plăcere părinţilor sau antrenorului; respectaţi regulamentul de joc; nu comentaţi niciodată deciziile arbitrilor; lăsaţi-l pe căpitan sau pe antrenor să pună întrebările necesare; controlaţi-vă temperamentul, nu ţipaţi; munciţi la fel de intens pentru voi şi pentru echipă, performanţele vor avea numai de câştigat; fiţi un bun sportiv; aplaudaţi jocul bun, fie că este al echipei voastre, fie că este al adversarilor; trataţi toţi jucătorii aşa cum aţi vrea să fiţi trataţi. Să nu aveţi altercaţii cu ei sau să profitaţi de ei; nu uitaţi că obiectivele jocului sunt să vă distraţi, să vă perfecţionaţi tehnicile şi să vă simţiţi bine. Nu vă daţi în spectacol sau nu încercaţi să obţineţi cele mai multe puncte cu orice mijloace; cooperaţi cu antrenorul, coechipierii, arbitrul şi adversarii, fiindcă fără ei nu există acest joc".
Probleme cu baza de selecţie
Reorientarea specialiştilor din rugby către rugby-tag vine ca o soluţie pentru a lărgi baza de selecţie pentru rugby-ul tradiţional. „În acest moment, în general, copiii de la ţară vin spre rugby. De pildă, la Colegiul Tehnic «Traian Vuia» din Galaţi, acolo unde sunt profesor, cam 90% din elevii claselor de rugby vin din mediul rural. Prin rugby-tag încercăm să aducem spre acest sport şi copiii din mediul urban", a încheiat Marius Secuianu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite