Drama unei bătrâne de 85 de ani ameninţată de inundaţii: “Vreau să mor în averea mea!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt vorbele unei bătrâne de 85 de ani a cărei casă din comuna Şendreni este ameninţată de revărsarea Siretului. Femeia nu vrea nici în ruptul capului să-şi părăsească casa de frica hoţilor şi refuză să se lase evacuată.

Imediat după linia de tren, care trece pe lângă localitatea gălăţeană Şendreni, încep casele oamenilor. În total sunt aproape 100, la care se adaugă o fermă aparţinând Penitenciarului Galaţi.

Marea ameninţare în zonă nu este neaparat Siretul, care are şi el rolulul lui distrugător în cazul în care va continua să crească, ci ci mai degrabă un canal care vine dinspre localitatea Şendreni şi se varsă în Siret. Nedecolmatat de ani buni, acesta se umflă ori de câte ori creşte şi Siretul.

Amintiri din 1969

Prima şi cea mai expusă furiei apelor este casa bătrânească a Neculinei Dumitrache. La 85 de ani, femeia a trecut prin multe inundaţii, dar niciodată nu a vrut să-şi părăsească locuinţa.

Ţintuită de mai bine de doi ani într-un cadru de mers, care o ajută să se mişte prin casă, bătrâna îşi aminteşte cu groază de inundaţiile catastrofale din 1969.

"Apa avea peste un metru la noi în casă. Am avut noroc că am fugit înainte de a veni potopul, dar după ce apele s-au retras, am revenit acasă şi mi-am continuat viaţa, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat", povesteşte tanti Neculina.

De atunci, vârstnica n-a mai trăit cu frica inundaţiilor. În 2005, când Siretul a ieşit ultima dată din matcă, apele s-au oprit în pragul casei.
Deşi a fost înştiinţată despre pericol şi că trebuie să fie pregătită de evacuare, femeia nu vrea să-şi părăsească sub nicio formă pomii fructiferi, via, câinele sau pe motanul Miţi.

image

"Vreau să mor în averea mea, aşa cum a făcut-o şi omul meu! Nu plec nicăieri, stau aici pentru că dacă plec nu-mi mai găsesc lucrurile. Am plecat la celelate inundaţii şi când m-am întors nu am mai găsit găinile, iepurii şi cazanul de ţuică", povesteşte cu ochii în lacrimi femeia.

Nu vrea la copii

După ce au aflat despre pericolul care pândeşte casele din lunca Siretului cei doi fii ai ei, unul stabilit la Galaţi şi celălalt la Brăila, dar şi fiica ei de la Constanţa au încercat de nenumărate ori să-şi convingă mama să vină la ei, la oraş.

"Nu vrea şi pace! Şi are dreptate, pentru că dacă află cineva că a plecat de aici, vine rapid şi fură tot", spune Grigore Dumitrache, unul dintre fii femeii.

Ar mai fi şi varianta să vândă tot şi să vină la oraş, fie că vine la Galaţi sau la Brăila. "Oho, câţi n-au venit să-mi cumpere casa, să-şi facă vilă, dar nu am vrut s-o dau", spune bătrâna reamintindu-ne că vrea să-şi găsească sfârşitul în casa ei.

Cât priveşte ajutorul dat de Primărie, bătrâna spune că n-a ajuns încă la mâna edililor. "Dacă va fi să o evacueze, o luăm la noi acasă, nu stăm la mâna autorităţilor locale", spune fiul bătrânii.

Neculina Dumitrache crede că tot răul din lume, adică şi aceste inundaţii sunt din cauza răutăţii oamenilor: "Lumea e rea. Dumnezeu ne pedepseşte", a mai spus bătrâna.

Şendreni, cod roşu de inundaţii!

60 de pompieri militari de la ISU Galaţi şi mai mulţi beneficiari ai venitului minim garantat au lucrat marţi toată ziua la înălţarea digului care apără localitatea Şendreni de apele dezlănţuite ale Siretului. „Muncim de câteva ore, dar apa tot creşte.

Dacă nu se opreşte această creştere a Siretului, pericolul poate deveni mare. Sunt peste 100 de case în zonă care riscă să fie inundate, o fermă a Penitenciarului.

De fapt, oamenii au fost avertizaţi că ar putea fi evacuaţi în cazul în care apele străpung digul. Până acum am evacuat animalele din această zonă", spune purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite