Drama unei asistente maternale: „Mă doare sufletul că renunţ la copil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de mame profesioniste au ales pensionarea anticipată, speriate de reducerea cu 25% a salariilor. Micuţii pe care i-au îngrijit vor ajunge înapoi în centrele de plasament sau vor fi daţi în grija altor asistenţi maternali dispuşi să-i accepte chiar şi cu salarii mai mici

După ani de zile în care s-au apropiat sufleteşte de micuţii abandonaţi de către părinţii lor naturali, asistenţii maternali din judeţul Galaţi au ajuns în situaţia de a-i abandona la rândul lor.

Gherghina Stoian, în vârstă de 55 de ani, are în grijă o fetiţă de 13 ani. A crescut-o de la vârsta de trei anişori, iar acum, cu durere în suflet, este nevoită să renunţe la ea. Femeia şi-a făcut calculele şi a ajuns la concluzia că nu-i mai poate oferi fetiţei tot ceea ce aceasta are nevoie.

«Îmi este frică pentru ziua de mâine»

Şi-a depus dosarul pentru pensie anticipată pe data de de 25 mai. „Mă doare sufletul, dar îmi este frică pentru ziua de mâine. Dacă ne taie salariile cu 25%, mai rămân cu puţin peste 600 de lei. Nu îmi ajung să cresc un copil.

Am crescut-o pe Ana Maria de la vârsta de trei ani, nici măcar nu vorbea. Este un copil bun. Este premiantă la şcoală. Iubeşte foarte mult actoria şi sportul. A făcut volei, iar acum face kaiac-canoe. Îmi plânge inima, este foarte greu, deoarece am trecut prin toate momentele importante din viaţa ei”, ne-a declarat Gherghina Stoian.

Femeia ne-a mărturisit că va păstra legătura cu Ana Maria şi o va ajuta să treacă peste  momentul greu al despărţirii: „Deja mergem la psiholog şi consilier. Îmi doresc să păstrăm legătura. Este ca propriul meu copil. O voi vizita cât pot de des. Cei de la Direcţie mi-au dat acceptul. Nu i-am cunoscut încă noua familie”.

Manon Cristoloveanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Galaţi ne-a declarat că situaţia este una fără precedent, iar măsurile de austeritate ce vor fi aplicate în perioada următoare vor afecta un număr şi mai mare de  asistenţi maternali.

 „Deja sunt peste 20 de cereri de pensionare anticipată din partea asistenţilor maternali. Au decis să plece acum pentru că după aplicarea măsurilor de austeritate nu vor mai putea să se pensioneze anticipat.

Probabil că şi-au făcut un calcul şi au ajuns la concluzia că, decât să piardă 25 la sută din salariu, mai bine pierd 15 la sută din pensie. Încă nu le-au venit fluturaşii cu noile salarii. Atunci va începe exodul”.

Conform aceleiaşi surse, copiii aflaţi la asistenţii maternali care decid să plece, vor ajunge în centre. O parte din ei vor fi daţi în grija asistenţilor maternali care deja au unul sau doi copii în plasament.

În judeţul Galaţi sunt 553 de asistenţi maternali, al căror salariu nu depăşeşte 830 de lei. La această sumă se adaugă alocaţia de hrană a copilului, în funcţie de vârsta acestuia.

Vox: .” Dacă ne taie salariile cu 25%, mai rămân cu 600 de lei. Nu îmi ajung să cresc un copil”, Gherghina Stoian, asistent maternal



Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite