Dr.Dorel Firescu: „Medicina a ajuns o mare cascadorie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este chirurg de peste 20 de ani. Spune că medicina din România de acum este similară cu cea din secolul XVIII. Crede că în câţiva ani spitalele de stat vor fi „păsări rare". A visat dintotdeauna să fie medic, cu toate că mulţi i-au spus că nu este cea mai fericită meserie. Mama sa este cea care a insistat asupra medicinei, în ciuda descurajărilor venite de la rudele „din branşă".

„Un unchi de-al meu a fost medic. Mi-a zis clar - eram încă un copil - că nu e bine să aleg această meserie şi chiar a încercat să mă îndepărteze de ea. « Nu merită sacrificiile. O să vezi! », mi-a spus. A încercat să mă convingă în fel şi chip. Mi-a spus, spre exemplu, că la 25 de ani alţii se vor distra, dar eu voi învăţa. Apoi voi fi permanent în stress toată viaţa. Nu a reuşit. Tot medicina am ales-o", spune dr Dorel Firescu, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Galaţi.
De-a lungul carierei a avut o mulţime de cazuri complicate. Spune că toate l-au marcat, dar că în memorie i-au rămas întipărite adânc poveştile şi întâmplările grele în care au fost implicaţi copii.
„Cazuri au fost atât de multe, încât aş putea scrie o carte. Un copil bolnav sau rănit îţi atinge altfel sufletul faţă de un matur. Îmi amintesc de un copil de câţiva anişori care a ajuns la spital după ce a căzut de la fereastra apartamentului, de la mare înălţime. Avea ruptură de ficat şi multiple leziuni. L-am salvat, dar a fost o luptă teribilă pentru viaţa lui", povesteşte chirurgul.
În ultimii ani, dr Dorel Firescu a avut numeroase deplasări în străinătate la schimburi de experienţă, prilejuri cu care a putut vedea diferenţele uriaşe dintre spitalele româneşti şi cele din occident.
„Am fost într-o sală de operaţii din Franţa. Am crezut că sunt la NASA. După 20 de ani de medicină nu mai ştiam nimic din meseria asta. Cam asta e condiţia unui medic român paraşutat într-un astfel de sistem de sănătate", mai spune medicul.
Despre meseria de medic în România şi despre sacrifiicile care trebuiesc făcute pentru a putea „pluti", dr Firescu are un răspuns clar şi trist: „În secolul XX facem medicină ca în condiţiile secolului XVIII. Eşti obligat să inventezi lucruri pe care alţii le au prin tehnică. Inventezi, faci fel de fel de «cascadorii». DE fapt întreaga medicină a ajuns o mare cascadorie. Rezultatele bune s-au obţinut doar cu sacrificiu şi inventivitate".
Cât despre problemele de ansamblu ale sistemului sanitar, chirurgul este de părere că una dintre cele mai mari hibe este aceea că bugetul asigurărilor de sănătate s-a transformat de fapt în buget pentru asigurări sociale: „Banii se pierd prin tot felul de cotloane în loc să ajungă la spitale".

Întrebări şi răspunsuri
Cum este viitoarea generaţie de medici?
Vreu să ridic nivelul studenţilor pe care îi am lângă mine. Cresc 10 şi îmi rămân doi. Tot rămân cu ceva. Omul caută ce este mai bine. Sunt unii foarte buni. Absolvenţii de medicină din Galaţi s-au clasat la rezidenţiat în faţa facultăţilor de renume, în faţa Clujului, Timişoarei, Iaşului. Sunt studenţi şi buni şi răi, ca peste tot.
Regretaţi că nu aţi plecat din ţară?
Cinstit, regret că nu am plecat din România. O parte din mine vrea să plece, altă parte nu poate. Am o vârstă, nu se mai poate acum. Am fost plecat la schimburi de experienţă câte o lună, dar aş fi venit pe jos acasă după două săptămâni.

Ce-i place
Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii. Îmi place să-mi petrec timpul cu familia. Îmi place să citesc. Sunt un admirator al lucrurilor bine făcute, cu răspundere. Îmi place mult şi sportul. Nu pot să neg că am şi plăcerea să petrec o parte din timpul meu cu prietenii.
Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii mincinoşi şi nici oamenii laşi. Îi evit cât pot de mult pe cei care îşi asumă şi se laudă cu lucruri pe care nu le-au făcut sau nici măcar nu le cunosc. Nu-mi place impocrizia.

Profil
Născut. 9 ianuarie 1953, Hunedoara
Studii. Facultatea de Medicină Craiova
Familie. Căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite