Galaţi: Dozele de vaccin antigripal pentru gălăţeni întârzie să sosească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Dozele de vaccin antigripal pentru gălăţeni întârzie să sosească
Galaţi: Dozele de vaccin antigripal pentru gălăţeni întârzie să sosească

Zeci de mii de gălăţeni mai au de aşteptat până când vor beneficia gratuit de primele doze de vaccin împotriva gripei de sezon  Acţiunea întârzie, deşi numărul virozelor respiratorii a crescut îngrijorător de mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

După data de 15 octombrie, primele doze de vaccin trebuia să ajungă în Galaţi. Termenul la care vor sosi acestea este în continuare necunoscut. Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, Costinela Georgescu, ne-a declarat că vor sosi, cel mai probabil, la sfârşitul săptămânii acesteia.

“Pentru sezonul 2009-2010 au fost solicitate 105.949 de doze, nefiind inclus şi personalul medical, care va fi vaccinat împotriva virusului H1N1 în luna decembrie. Anul trecut, s-au cerut 119.439 de doze de vaccin şi am primit un număr de 96.750 de doze”, a declarat Costinela Georgescu. 

Conform acesteia, grupele de populaţie ţintă pentru programele speciale de vaccinare sunt reprezentate de persoane cu risc crescut de complicaţii - cele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele cu handicap, cele instituţionalizate, adulţii şi copiii cu afecţiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale şi cu imunosupresie), persoanele infectate HIV, copiii şi adolescenţii (între şase luni şi 18 ani) cărora li se administrează medicaţie pe termen lung cu aspirină.

Sunt şi gălăţeni care nu mai aşteaptă ca vaccinul să ajungă la medicii de familie şi îl procură singuri din farmacie. “Am un copil mic şi mi-a fost teamă să nu se îmbolnăvească. De aceea, ne-am vaccinat toată familia. M-a costat în jur de 110 lei”, ne-a declarat gălăţeanca Paula Crihan (29 de ani).

“Eu m-am vaccinat încă de când s-a răcit vremea. Sufăr cu inima şi mi-e teamă de alte complicaţii”
, ne-a declarat Elena Miron, pensionară (64 de ani).

Peste 30 de lei doza


Până vin dozele gratuite, gălăţenii sunt nevoiţi să-şi achiziţioneze  vaccinul de la farmaciile din judeţ. Preţul acestuia variază între 32, 34 şi 36 de lei, în funcţie de producător. De pildă, vaccinul Vaxigrip poate fi procurat la un preţ de 36 de lei, iar Influvac, cu 33,6 lei. Cel mai ieftin ar fi în continuare cel românesc, produs de Institutul Cantacuzino, însă el nu mai poate fi procurat anul acesta din farmacii.

Măsuri de prevenire a gripei

Medicii atrag atenţia că, în această perioadă cu temperaturi scăzute, respectarea igienei personale rămâne cea mai facilă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor.

Prima regulă este spălatul mâinilor cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Dacă prezentaţi următoarele simptome - tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius- este necesar să vă prezentaţi la medicul de familie pentru consult de specialitate.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite