Dosarul Ţigareta III, la Tribunalul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au organizat un flagrant în urma căruia au confiscat mai multe mii de pachete de ţigări
Poliţiştii au organizat un flagrant în urma căruia au confiscat mai multe mii de pachete de ţigări

O grupare care a făcut contrabandă cu ţigări în valoare de 300.000 de euro a fost anihilată înainte de a egala recordul Ţigareta II. Contrabandiştii aduceau ţigări din Moldova şi Ucraina, destinate pieţei negre din trei judeţe, folosind bărci de mare viteză, greu de urmărit şi oprit.

După luni de zile de filaj şi interceptări telefonice, DIICOT Galaţi a reuşit să anihileze două din cele mai periculoase grupări de infractori, care operau în judeţul Galaţi, dar şi Prahova şi Tulcea.

Primul grup era condus de Dumitru Pletea, care se coordona introducerea ilegală în România a ţigărilor din Moldova şi Ucraina.

Contrabandiştii foloseau bărci de mare viteză pentru a transporta ţigările pe rute doar de ei cunoscute, aceştia locuind pe malul Dunării, în comuna tulceană Grindu.

Cea de-a doua grupare îl avea în frunte pe Nicolae Olaru, care organizase o vastă reţea de distribuţie clandestină. Vânzarea ţigărilor de contrabandă pe piaţa neagră din Galaţi mergea atât de bine, încât Olaru şi-a diversificat activitatea infracţională şi s-a apucat la rândul său de introducerea ilegală de ţigări în România.

12 persoane arestate

La solicitarea procurorilor DIICOT, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a celor 12 persoane implicate în contrabanda cu ţigări.

Pagubele produse bugetului de stat prin neplata accizelor, impozitului pe profit şi TVA, în peroada noiembrie 2008 - iunie 2009, se ridică la aproximativ 300.000 de euro.

Cei mai mulţi bani proveniţi din contrabanda cu ţigări au intrat în buzunarul lui Nicolae Olaru. Conform rechizitoriului, el a acumulat 105.221 de euro, dar nici membrii grupării conduse de acesta n-au avut motive să fie nemulţumiţi de profitul obţinut.

Anatolie şi Dumitru Carabeţ au introdus în ţară ţigări în valoare de 41.444 de euro. Cristian Macovei, şi el o piesă importantă în gruparea contrabandiştilor, a câştigat din vânzarea ţigărilor 74.414 de euro.

Sechestru pe limuzine, vile şi terenuri

Dumitru Pletea şi alţi doi membri ai familiei sale, Mihăiţă şi Viorel Pletea, au obţinut, în mod surprinzător, doar 20.000 de euro. Sau cel puţin aceasta este suma pe care au predat-o spre disponibilizare, poliştilor.

În ciuda dovezilor evidente, printre care se numără şi convorbirile telefonice în care se dau singuri de gol cu privire la acţiunile lor infracţionale, contrabandiştii au cerut să fie judecaţi în libertate dar instanţa de judecată a respins solicitarea.

Tribunalul Galaţi a respins cererea inculpaţilor de eliberare provizorie sub control judiciar. S-a menţinut şi sechestrul asigurător pe bunurile inculpaţilor", ne-a declarat preşedintele Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu.

Tribunalul Galaţi a sechestrat un adevărat parc de maşini de lux şi transport, dar şi case şi terenuri cumpărate de contrabandişti cu banii obţinuţi din vânzarea ţigărilor.

Astfel, în curtea Poliţiei au ajuns un BMW X5, două maşini Audi A6, un Renault, un Ford Mondeo şi o Skoda, fiind dispuse sechestre asiguratorii şi pentru mai multe terenuri în suprafaţă totală de 22.000 de metri pătraţi aparţinând lui Cristian Macovei, Anatolie Carabeţ şi Dumitru Pletea.

Cu valuta „la purtător"

În timpul percheziţiilor domiciliare, Poliţiştii de la Crimă Organizată au constatat că infractorii aveau în diverse ascunzători sume foarte mari atât în lei, cât şi în valută.

Cea mai mare sumă a fost găsită în casa lui Cristian Macovei, cel care constituise o reţea de distribuţie clandestină a ţigărilor în Galaţi, Prahova şi Ploieşti.

Contrabandistul a rămas fără 120.000 de lei şi 4.280 de dolari. Gigi Olaru a predat 7.050 de euro, iar Mihăiţă Pletea 8.000 de euro şi 2.000 de lei. Sumele au fost indisponibilizate , iar dacă cei trei vor fi găsiţi vinovaţi de contrabandă, acestea vor fi confiscate în folosul statului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite