Doru Geru, baschetbalistul din fruntea Poliţiei gălăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai nou comandant al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, comisarul-şef Doru Geru, vrea să le impună subalternilor săi un sistem de lucru eficient bazat pe disciplină. La fel ca în baschet, sportul său de suflet.

După 18 ani de muncă în absolut toate structurile poliţieneşti, Doru Geru a ajuns numărul unu în cadrul Poliţiei gălăţene.


„Am fost inclusiv locotenent de poliţie la un post rural şi cred că prin simplul fapt că ştiu problemele oamenilor din teritoriu pot să îi conduc mai bine", a spus acesta.


Vine din filaj

Ultimul post pe care l-a ocupat înainte de a câştiga prin concurs funcţia de adjunct al IPJ înainte de a fi numit comandant al instituţiei a fost acela de Şef Serviciu Supravegheri Operative şi Investigaţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), unitatea mai bine cunoscută sub numele de „Filaj".


„Am la activ peste 400 de flagrante în răstimpul în care am condus acest serviciu. Pot spune cu mâna pe inimă că în toate dosarele grele din ultimii ani, filajul a avut un mare aport", a explicat acesta.


Absolut toate cazurile la care a lucrat în ultimii ani au avut caracter strict secret.


„Cred că după cei aproape şapte ani pe care i-am petrecut la filaj, aş putea să scriu o carte. Totuşi, documentele, cererile de urmărire, absolut totul a avut caracter strict secret şi nu poate fi divulgat", ne-a declarat comisarul şef Doru Geru.


Acum, ajuns în principalul post de conducere, interlocutorul nostru spune că vrea să schimbe percepţia gălăţenilor faţă de oamenii în uniformă.
„Mai ales în mediul rural, trebuie schimbată complet imaginea poliţiştilor. Acolo sunt cele mai grele condiţii de muncă din Poliţie şi sunt probleme inclusiv din punctul de vedere al faptului că oamenii noştri aduc de acasă hârtie şi tonnere de imprimante. Aşa ceva nu mai poate să continue", afirmă Doru Geru.


A pornit de jos


În momentul în care s-a angajat în Poliţie, era unicul ofiţer din Galaţi care avea alte studii superioare decât cele specifice.


Înainte urma Dreptul la Academia de Poliţie A.I. Cuza, absolvise deja Facultatea de Mecanică din cadrul Universitatăţii „Dunărea de Jos" din Galaţi". De altfel, studiile pe care le-a făcut înainte de a fi poliţist l-au ajutat să rezolve unul dintre cele mai grele cazuri ale carierei sale.


„În 1999, cercetam un caz de la Pechea. Acolo fuseseră distruşi, într-un timp foarte scurt, 35 de stâlpi de înaltă tensiune. Am mers cu cercetarea până acolo încât am găsit inclusiv compoziţia chimică a sculelor cu care fuseseră dărâmaţi stâlpii", a mai explicat Geru.


Cazul s-a terminat cu condamnări de câte 15 ani de puşcărie pentru cei implicaţi, acuzaţi de atentat la siguranţa naţională. După acest caz, cariera sa a luat o turnură ascendentă remarcabilă.


În 2003, pe când ocupa funcţia de împuternicit Şef Serviciu Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul IPJ Galaţi, a reuşit să facă, în două zile, ceea ce nu reuşise un întreg inspectorat timp de mai bine de trei săptămâni.Au prins un evadat, care se ascundea în pădure la Lieşti, după ce fugise din Penitenciarul Galaţi.


Întrebări şi răspunsuri

V-aţi îndruma fiica spre o carieră în Poliţie?


Da, pentru că, din ce am văzut, are şi înclinaţii spre această meserie. La fel ca şi mine, doreşte să facă dreptate cu orice preţ, indiferent de situaţia materială sau socială a celor implicaţi. Deocamdată a intrat cu o notă foarte mare la liceu şi, după ce termină această formă de învăţământ, s-ar putea lua în calcul o eventuală carieră în Poliţie.


Care este prima măsură pe care o veţi lua în fruntea IPJ ?


Vreau să aduc cât mai mulţi poliţişti în stradă, pentru a creşte gradul de siguranţă al oamenilor şi, de asemenea, vreau să fac în aşa fel încât să completez pe cât posibil schema de personal de la birourile rurale.


Ce-i place


Sunt un mare iubitor al naturii şi, de fiecare dată când am puţin timp, fac în aşa fel încât să ies la pădure sau la pescuit. De asemenea, îmi place foarte mult sportul, mai ales că am jucat baschet pentru aproximativ cinci ani şi mai arunc la coş din când în când.


Ce nu-i place


Nu-mi plac lucrurile făcute prost, asupra cărora trebuie să revii de mai multe ori şi de asemenea urăsc oamenii fără caracter. Vreau ca atunci când lucrez cu nişte oameni să pot avea încredere în ei pentru a atinge ţelul pe care ni l-am propus.

Profil
Născut: 23 septembrie 1967, Galaţi
Familie: divorţat, un copil
Studii: Facultatea de Drept, Academia de Poliţie „A.I.Cuza", Bucureşti

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite