EXCLUSIV Adevărul Dorinel Munteanu: „E greu să mai găseşti un Dorinel “

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul liderului Ligii I crede că o calificare la Euro ar scoate fotbalul românesc din criză, că Răzvan Lucescu ar trebui să schimbe sistemul de joc şi spune că şi jucătorii Oţelului ar fi făcut faţă la lot. Dorinel Munteanu e de părere că naţionala Franţei nu mai poate pierde primul loc, iar meciul cu Luxemburg şi „dubla“ cu Bosnia sunt decisive în lupta pentru calificarea la Euro 2012.

„Adevărul": Cum vezi meciurile cu Bosnia şi Luxemburg?

Dorinel Munteanu: Aceste două partide sunt poate cele mai importante de până acum. „Dubla" cu Bosnia şi meciul cu Luxemburg sunt decisive pentru noi, pentru calificarea la Campionatul European de la anul, iar dacă vom lua toate cele şase puncte luăm o opţiune foarte importantă. Având în vedere că fotbalul românesc suferă pe toate planurile, o calificare a naţionalei ne-ar scoate din această criză.

Ai accepta postul de selecţioner?

Acum nu. Trebuie mai întâi să fac treabă bună la Oţelul, iar dacă vom face performanţă la Galaţi, mă voi gândi dacă voi avea vreo ofertă de la FRF. Momentan, nici nu mă gândesc să preiau naţionala. Nici nu am experienţa necesară şi nici nu sunt pregătit.

Pe cine chemai la lot dacă erai selecţioner?

Îmi este foarte greu să spun. Răzvan a monitorizat foarte bine mai mulţi jucători şi cred că a făcut cele mai bune alegeri. Aici e vorba de strategie.

Răzvan Lucescu ar trebui să plece dacă nu califică naţionala la Euro 2012?

Eu nu sunt adeptul schimbării. Nu ştiu care sunt condiţiile oficialilor FRF, dar îmi place să cred că Răzvan va califica naţionala.

Actuala naţională are un „Dorinel Munteanu" în echipă?

Jucătorii de la mijlocul terenului au calitate, dar au şi unele minusuri. Este foarte greu să mai ai unul ca „Dorinel Munteanu" în zilele lui bune. Toţi jucătorii trebuie să-şi valorifice punctele forte, iar în meciul cu Bosnia trebuie să dea tot ce au mai bun.

Ce sistem i s-ar potrivi naţionalei?

Răzvan joacă acum un 4-4-2. Eu am mai studiat la multe echipe mari din Europa şi cred că la jucătorii de care dispune selecţionerul ar fi indicat sistemul 4-2-3-1. Eu îl văd pe Marica vârf  împins, cu Stancu, Mutu şi Deac în spatele lui.

Ar mai fi meritat şi altcineva de la Oţelul convocat?

Eu am jucători foarte buni care vin din urmă, însă nu au experienţa necesară în meciurile foarte importante şi decisive. Cred că Giurgiu şi Paraschiv puteau face parte din lotul pentru aceste două meciuri. Îi cunosc foarte bine, ştiu cum se pregătesc şi ce randament dau.

Tu cum ai fi procedat cu Mutu?

Răzvan l-a convocat în cel mai prielnic moment. Mutu a trecut o perioadă foarte proastă pentru el ca jucător, dar acum este într-o formă foarte bună. Oricum, eu nu am mai văzut un meci bun la naţională a lui Mutu de foarte mult timp.

Presiunea este prea mare pe Mutu?

Nu este niciun fel de presiune. Răzvan a pus bază pe echipă, nu doar pe un singur jucător şi asta e foarte bine. Iar Mutu are multă experienţă şi nu cred că simte vreo presiune pe umerii lui.

Cu cine ne luptăm pentru locul 2?

Noi ne batem cu Bosnia şi Belarus. Albania iese din calcul pentru că suntem mult peste ei, iar Franţa nu mai poate pierde primul loc. Trebuie să gândim pozitiv şi să nu ne comparăm cu cei mici. Dacă ne comparăm cu ei, devenim şi noi la fel.

„Munti", pe scurt

- A jucat pentru echipa naţională de 134 de ori şi a marcat 16 goluri. Numărul de apariţii în tricoul primei reprezentative a făcut din tehnicianul Oţelului cel mai selecţionat jucător român din toate timpurile.
- A participat la două Campionate Mondiale (1994 şi 1998) şi la două Campionate Europene (1996 şi 2000). Sferturile de finală ale turneului final din Stetele Unite este cea mai mare performanţă atinsă de Dorinel Munteanu la naţională.
- A debutat ca tehnician în 2005, la CFR Cluj. În cei şase ai de antrenorat, Munti a mai trecut pe la alte cinci echipe: FC Argeş, FC Vaslui, Universitatea Cluj (de două ori) şi Steaua, iar din 2009 pregăteşte Oţelul Galaţi.

65 de victorii din 145 de meciuri are Dorinel Munteanu ca antrenor în Liga I.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite