Galaţi: Portret: Dorian Hubati este, la doar nouă ani, un maestru în origami

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiatul are în palmares o grămadă de premii obţinute de pe urma pasiunii sale pentru origami

Totul a început pe la vârsta de trei ani, când părinţii lui Dorian au observat înclinaţia fiului lor către migăleală. Stătea ore întregi şi meşterea maşinuţe, trenuleţe sau avioane din “Lego”, evident la forma pe care copilul şi-o imagina la vremea respectivă.

După ce pasiunea pentru “Lego” a trecut,  a învăţat să confecţioneze avioane din hârtie, iar de aici şi până la origami a mai fost doar un pas. “Prima figurină pe care am făcut-o a fost o inimioară. Am văzut-o pe Internet şi mi-a plăcut”, povesteşte băiatul.

Activitatea creativă a lui Dorian se derulează de multe ori în faţa televizorului. Nu-l interesează că, în mod normal, lucrul la origami se face la o masă, pentru a putea împături mai bine hârtia. De multe ori, profesorii de la şcoală l-au încurajat să devină artist.

Învăţătoarea Simona Zăpor chiar l-a ajutat pe tânărul artist să organizeze două expoziţii la Şcoala 25, una pe holurile înstituţiei, alta chiar în clasa în care învaţă. Multe dintre lucrările lui Dorian sunt expuse şi astăzi în sala de clasă în care învaţă puştiul.

Dorian s-a obişnuit deja cu premiul I

În vara acestui an, părinţii l-au trimis la Oneşti, la concursul “Fluturi şi flori”, cu două machete. Una cu flori, cealaltă cu “animăluţe”. A câştigat lejer concursul la categoria “începători”.

“Atunci am sesizat adevăratele lui valenţe în această artă şi am decis să-l ajutăm să meargă mai departe”, povesteşte Laurenţiu Hubati, tatăl băiatului. A urmat un concurs în Polonia, promovat prin intermediul unei grădiniţe particulare din Bacău. A luat şi acolo premiul I. Recent, a mai trimis lucrări şi la Arad, la un concurs intitulat “Toamnă, mândră şi darnică”, dar şi la Eco-Şcoala „Ion Creangă” din Suceava, la un concurs cu tema “Muncă şi creaţie”.

Mama băiatului este încrezătoare şi spune că Dorian va câştiga ambele concursuri. “Am sesizat la el că îi place să facă lucruri din ce în ce mai complicate”, povesteşte tatăl băiatului. Cea mai recentă apariţie în public a lui Dorian a fost cea de la Sărbătoarea Crizantemei, de la Grădina Botanică.

“Timp de trei zile, am împăturit încontinuu hârtie. Eram foarte obosit, dar mi-a plăcut. Mii de oameni au trecut pe la standul meu. Unii au vrut să cumpere, dar n-am vândut nimic. Alţii au vrut să înveţe şi le-am arătat câteva tehnici”, povesteşte copilul. Cea mai simplă lucrare origami necesită cam două minute pentru realizare, iar cea mai complicată are nevoie chiar şi de câteva ore de muncă.

Întrebări şi răspunsuri

Ce te vezi făcând peste ani şi ani? Tot origami?
Nu, sau mai bine zis nu ştiu. Eu îmi doresc foarte mult să fiu pilot de avion sau astronaut. De altfel, citesc cărţi din acest domeniu. Dacă părinţii mă pun să citesc ceva, deschid repede “Prima enciclopedie a spaţiului”. Cert este că nu prea visez să fiu artist de origami.

Ce faci când te întâlneşti cu prietenii? Le povesteşti despre origami?
În general, le arăt lucrările mele. Dar se plictisesc repede şi trecem la joacă. Uneori stăm şi pe calculator. Când mă plictisesc, îi las pe ei să se joace şi eu trec la hârtiuţele mele.

Ce-i place?
“Evident că-mi place în primul rând origami. Apoi, îmi place «Lego», în special să construiesc avioane şi elicoptere. Îmi mai place să mă joc pe calculator. Am şi un joc preferat: Wolfenstain. Este, de altfel, primul joc pe care l-am dus până la capăt, încă de pe vremea când aveam doi ani şi jumătate.

Ce nu-i place?
Sincer? Nu am aceeaşi tragere de inimă atunci când învăţ, cum am atunci când lucrez cu hârtia. Parcă-s mai implicat în origami. Asta nu înseamnă că am note proaste la şcoală. Am numai Foarte Bine şi Bine. În plus, nu-mi plac lucrurile impuse.

Profil:
Născut: 25.12.1999
Studii: Elev în clasa a IV-a la Şcoala Petru Rareş


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite