Doi împătimiţi de nave încearcă să revigoreze Cercul de Navomodelism de la Palatul Copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din mâinile copiilor ies adevărate minuni! Foto: Cosmin Costache
Din mâinile copiilor ies adevărate minuni! Foto: Cosmin Costache

Peste 20 copii au luat cu asalt cercul de navomodelism din cadrul Palatului Copiilor din Galaţi şi vor cu ardoare să aducă o grămadă de premii de la concursuri. Chiar şi aşa, cei mai mulţi dintre ei nu cred că vor lucra, când vor fi mari, în acest domeniu.

După 15 ani în care Galaţiul a lipsit cu desăvârşire din competiţiile naţionale de navomodele, voluntarul Gabriel Vasile şi profesorul suplinitor Anişoara Apostu vor să revigoreze cercul de navomodele din cadrul Palatului Copiilor şi formeze câţiva copii talentaţi pe care să-i trimită la concursuri după premii.

Încă din prima zi de şcoală, cei doi s-au confruntat cu o avalanşă de înscrieri, asta după ce timp de mai bine de patru ani nimeni nu a frecventat acest cerc, pentru că nu a existat un profesor titular.

"Chiar dacă nu ne bucurăm de dotări foarte bune, sperăm să reuşim să le stimulăm interesul celor peste 20 de copii. Ne bucurăm de sprijinul Clubului Sportiv Universitatea, cel care la seniori se comportă foarte bine la concursurile naţionale şi internaţionale", spune Gabriel Vasile.

Pentru cine nu ştie, navomodelismul înglobează o grămadă de cunoştinţe, dezvoltând copiilor tot felul de abilităţi.

"Copilul i-a contact cu desenul tehnic, vede cum arată un plan de navă, un plan de formă, apoi ia contact cu elemente de tâmplărie, vopsitorie, electronică, electrotehnică, dar trebuie să înveţe şi multe noţiuni de hidromecanică din fizică. Dar cel mai mult câştigă din faptul că învaţă să lucreze în echipă", spune la rândul ei Anişoara Apostu.

De la începutul anului şcolar şi până în prezent, cursanţii au făcut "cunoştinţă" mai întâi cu machetele din carton, pe care tot ei le-au construit, iar zilele acestea vor trece la confecţionat vapoare din placaj.

navomodele

"Ne-am gândit să o luăm treptat, mai întâi cu machete din carton, apoi să trcem la traforaj, după care, cu cei mai experimentaţi, putem trece la lucrări turnate în plastic", a ţinut să mai precizeze Gabriel Vasile.

Chiar dacă mulţi ar fi tentaţi să creadă că acest cerc este plin de băieţi, cei doi îndrumători ne-au spus că sunt şi destule fete îndrăgostite de navomodelism. Privirile acestora sunt atrase de machetele vaselor cu pânze în vreme ce băieţii sunt înnebuniţi după vasele de război.

"Eu vin aici cât de des pot, îmi place foarte mult să lucrez cu cei doi profesori, dar nu cred că vreau să mă fac marinar sau navalist", spune Adrian, unul dintre copiii care migăleau de zor la o fregată!

Dacă în ţările din vest, machetele navale se vând foarte bine, cei doi navomodelişti de la Palatul Copiilor din Galaţi cred că în România nu există încă o cultură pentru aşa ceva. Mulţi părinţi au aflat însă că navodelismul poate scoate adevărate valori pentru... service-urile cu tunning auto, de unde se câştigă foarte bine, şi tocmai de aceea aleg să-şi trimită copiii la un astfel de cerc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite