Doi deţinuţi, foşti consumatori de droguri, faţă-n faţă cu elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii de la Şcoala Postliceală Sanitară “Carol Davila”, au avut ocazia să afle mai multe despre droguri şi consumul acestora, dar şi povestea a două vieţi nenorocite de stupefiante.

Elevii de la Şcoala Sanitară “Carol Davila” au ascultat cu atenţie mărturiile dramatice ale celor doi foşti consumatori de droguri, care în prezent sunt încarceraţi la Penitenciarul Galaţi, despre plăcerile care le-au distrus vieţile. Cei doi deţinuţi, un tânăr de 29 de ani şi o fată de 26 ani, care formează un cuplu, au povestit cum au ajuns în închisoare din cauza drogurilor şi ce planuri de viitor au, după eliberare.

Toate discuţiile au avut loc prin intermediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi, care a  organizat la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii seminarul "Consumul de droguri în spaţii recreaţionale" în parteneriat cu Şcoala Postliceală Sanitară "Carol Davila" şi Penitenciarul Galaţi.  

Au fost prezentate rezultatele studiului “Prevalenţa consumului de droguri în spaţii recreaţionale", studiu derulat de Agenţia Naţională Antidrog având ca obiectiv identificarea unor atitudini, cunoştinţe, practici caracteristice consumului de droguri în rândul tinerilor şi adulţilor care frecventează spaţii recreaţionale (baruri, cluburi, discoteci, concerte), în vederea elaborării unor programe de intervenţie adaptate la specificul acestei populaţii. În urma acestui studiu s-a stabilit că Ecstasy-ul se consumă cel mai frecvent în intervalul de vârstă 19-24 ani, Canabisul este consumat îndeosebi de persoanele de 25-34 ani, o situaţie similară întâlnindu-se şi în cazul cocainei,  şi a ciupercilor  halucinogene, Heroina are cea mai mare prevalenţă tot în intervalul 19-24 ani, iar Amfetaminele sunt cel mai frecvent consumate în intervalul 15-18 ani.

Totodată, există  asocieri între anumite stiluri muzicale şi consumul unor tipuri de substanţe. Astfel, drogurile sintetice sunt prezente cu predilecţie în spaţiile care promovează muzica electronică house, de obicei în cluburi sau locaţii de tip “after hours”. Mulţi dintre cei care consumă substanţe psihotrope nu se rezumă la un singur tip de grog consumat. Ei relatează  policonsumul de droguri, combinând marijuana, alcool, amfetamine, ecstasy, tranchilizante, pentru a potenţa efectele drogurilor consumate.

Reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog precizează că nu în toate cazurile persoanele care sunt afectate de consumul acestor substanţe apelează la serviciile medicale. La UPU Galaţi s-au înregistrat 56 de cazuri de intoxicaţii voluntare cu astfel de substanţe, 51 de bărbaţi şi 5 femei.  

Tipuri de groguri

Plante psihoactive: salvia divinorum (halucinogen), kava (relaxare), kratom (analgezic); produse tip ,,Spice” şi canabinoide sintetice: JWH-018; substanţe psihoactive: BZP (Benzilpiperazina), mephedrona, LSA (amina acidului lisergic), ketamina, etc. Toate acestea se administrează prin fumare, prizare, înghiţire sau injectare.

Efecte imediate şi comoplicaţii

Efecte psihologice: empatie, euforie, logoree, stima de sine crescută, dezinhibiţie, apetit sexual crescut, nelinişte psiho-motorie, stare de confuzie, extenuare, stare de oboseală, insomnie.
Efecte fiziologice: pe aparatul cardio-vascular t(ahicardie, aritmie, hipertensiune), aparatul respirator (tuse,  fenomene de bronşită), aparatul ocular d(ilatarea pupilelor, conjunctivite), aparatul digestiv (senzaţie de gură uscată, greaţă, vărsături, scădere în greutate, inapetenţă), transpiraţie abundentă, deshidratare, cefalee, frisoane, hipertermie.

Complicaţiile acestor efecte datorate consumului de droguri pot ajunge până la infarct miocardic, insuficienţă renală, hepatică, stop respirator, convulsii, coagulopatii, tromboze, hemoragii, afecţiuni cerebrale, afectarea memoriei,  tulburări depresive, crize de anxietate, alterări psihoactive sau scăderea imunităţii.
Simptomele neplăcute  dispar odată cu administrarea produsului şi reapar cand efectul acestora dispare. În timp creşte toleranţa la produs, fiind necesare doze din ce în ce mai mari atât pentru a obţine efectul scontat cât şi pentru a combate sevrajul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite