Galati: Doi ucraineni au încercat să mituiască poliţiştii de frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi cetăţeni din Ucraina au încercat să ofere poliţiştilor suma de 100 de euro, respectiv 50 de euro pentru a li se permite să circule cu asigurări tip „Carte Verde” expirate.

Stanislav O., în vârstă de 30 ani, din Ucraina, s-a prezentat la P.T.F. Galaţi – Rutier, pe sensul de iesire din ţară, la volanul unui autoturism marca ”Lexus”, înmatriculat în Ucraina.

Pe timpul efectuării controlului specific, poliţistul de frontieră a constatat că asigurarea tip ”Carte verde” expirase la data de 18.09.2009, motiv pentru care l-a informat pe cetăţean că urmează să fie sancţionat cu suma de 1.000 lei.

Pentru a scăpa de amendă, bărbatul a încercat să-i ofere poliţistului de frontieră suma de 100 euro. Deşi a fost refuzat şi i s-a adus la cunoştinţă că fapta sa constituie infracţiune, cel în cauză a insistat în oferirea banilor.


Un alt caz, aproape identic, l-a avut ca protagonist pe cetăţeanul ucrainean Vlasov O., în vârstă de 30 ani, care prezentat o asigurare tip „Carte Verde” expirată. Bărbatul a încercat să-l convingă pe poliţistul de frontieră, care a efectuat controlul, să nu-l sancţioneze, oferindu-i 50 de euro. Omul legii l-a refuzat şi i-a adus la cunoştinţă că fapta sa constituie infracţiune, dar cetăţeanul ucrainean a insistat în oferirea banilor.
 
„În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră şi-au informat superiorii şi au sesizat Direcţia Generală Anticorupţie -  Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi. În urma flagrantului, procurorul competent a dispus începerea urmăririi penale faţă de cei în cauză pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită” a precizat purtătorul de cuvânt al IJPF Galaţi, inspectorul Marcel Antohe.


Tentativele de corupţie la frontieră, tot mai multe

De la începutul anului şi până în prezent poliţiştii de frontieră din cadrul I.J.P.F. Galaţi au sesizat Direcţia Generală Anticorupţie de 13 ori cu privire la intenţia unor cetăţeni de a-i mitui.


În aceeaşi perioadă a anului trecut, la I.J.P.F. Galaţi s-au înregistrat cinci cazuri de rezistenţă la corupţie.
În ceea ce priveste cetăţenia persoanelor care au încercat să-i mituiască pe poliţiştii de frontieră de la Galaţi, cele mai multe persoane sunt din Ucraina (patru cazuri), Republica Moldova şi Federaţia Rusă (câte trei cazuri). De asemenea, câte un cetăţean din Turcia, Bulgaria şi România au încercat să-i corupă pe poliţiştii de frontieră.


Principalul motiv pentru care persoanele acuzate de dare mită au încercat să ofere bani poliţiştilor de frontieră a fost să scape de amenda pe care urmau să o primească pentru că nu deţineau asigurare tip „Carte verde” sau aceasta era expirată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite