Galaţi: Divorţul fără proces a devenit posibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Divorţul fără proces a devenit posibil
Galaţi: Divorţul fără proces a devenit posibil

Zeci de tipuri de cauze mărunte, care sufocă instanţele, vor putea fi rezolvate prin mediere, fără intervenţia judecătorilor. Potrivit unor reglementări ce vor intra în vigoare curând, înţelegerea dintre părţi în baza medierii are puterea unei hotărâri judecătoreşti.

Parlamentul României a modificat, zilele trecute,  legea 192/2006, privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Decizia este deopotrivă bună şi proastă.

Bună pentru că în acest mod instanţele de judecată se degrevează de mii de procese, dacă este să vorbim doar de instanţele gălăţene, care încărcau inutil justiţia.

Proastă pentru că mediatori autorizaţi sunt doar 24 de persoane la nivelul judeţului Galaţi, iar dacă hotărârea Parlamentului României s-ar pune în practică de mâine, ar fi practic imposibil ca aceştia să poată acoperi toate dosarele care le-ar fi repartizate.

Asta nu-i sperie însă pe mediatori.

 „Ne punem pe treabă. O să stabilim cu Poliţia şi Parchetul o procedură de lucru”, ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Mediatorilor din Galaţi, Ecaterina Pricope.

Cu malpraxisul la mediator

Medierea este o modalitate de stingerea conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unei persoane specializate. Însă lucrurile sunt în continuă mişcare în acest domeniu.

Până acum, instituţia nu reprezenta decât un mod facultativ de a aplana conflictele dintre diverse persoane înainte de-a se ajunge la proces.

Prin noua lege, procedura a devenit obligatorie pentru nu mai puţin de 18 infracţiuni prevăzute în Codul Penal, pentru care acţiunea penală se pune în mişcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Marea majoritatea a cazurilor care vor ajunge pe masa mediatorilor vor fi se pare divorţurile după ce Parlamentul României a decis ca despărţirile realizate prin acordul părţilor să se facă doar după parcurgerea medierii.

La fel de important de spus este că şi conflictele dintre pacienţi şi personalul medical sau chiar furnizorii de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, pot fi rezolvate prin mediere. Malpraxisul poate fi rezolvat chiar şi după ce pacienţii au sesizat comisia de jurisidicţie din cadrul Colegiului Medicilor.

Cazuri şi necazuri

Modul în care se desfăşoară lucrurile în justiţia gălăţeană le încarcă mediatorilor juridici şi mai mult programul de lucru. Deşi mai bine de jumătate dintre divorţuri au ca obiect bătăile administrate consoartelor cu generozitate de soţi, femeile preferă să încheie căsătoria cu acordul părţilor.

Ca să reducă cheltuielile, doamnele lasă lucrurile aşa”, ne explică preşedintele Judecătoriei Galaţi, judecătoarea Diana Oancea.

Legea le dă dreptul mediatorilor să încheie acorduri şi în litigiile comerciale, unde taxele de timbru ating valori astronomice după recenta lor majorare.

Pe de altă parte, profesia de mediator reprezintă o atracţie pentru mulţi, care sunt tentaţi să se folosească de această calitate pentru a induce lumea în eroare. Aceasta este motivul pentru care persoanele cu „iniţiativă” riscă să ajungă după gratii dacă se folosesc de această profesie pentru a obţine avantaje materiale.

18 infracţiuni sub incidenţa medierii

Legiuitorul a introdus în categoria infracţiunilor pentru care medierea este obligatorie faptele în cazul cărora acţiunea penală este pornită la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Este vorba de lovire şi alte violenţe, vătămare corporală, vătămare corporală din culpă, violarea de domiciliu, ameninţarea, violarea secretului corespondenţei, divulgarea secretului profesional, insulta şi calomnia.

La acestea se adaugă furtul între soţi ori între rude apropiate. Lista continuă cu abuzul de încredere, gestiunea frauduloasă, distrugerea, tulburarea de posesie şi abandonul de familie. 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite