Disperarea unei mame: „Ce-o să fac, copiii mei vor muri de foame?!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coşul cumpărăturilor minim necesare  pentru creşterea unui copil scoate din buzunarele părinţilor peste 800 de lei lunar. Cristina Şerban, în  vârstă de 25 de ani,  cheltuieşte întreaga indemnizaţie primită de la stat  pentru creşterea copilului cumpărând scutece, lapte, hăinuţe şi medicamente necesare bebeluşului său.

Aflarea veştii că indemnizaţia de creştere a copilului va fi redusă la 65% din salariu (faţă de 85 %, cât este în prezent) a căzut ca un trăsnet pentru Cristina Şerban, mama a doi copilaşi din Galaţi.

Tânăra mămică primeşte o indemnizaţie de creştere a copilului de 800 de lei, iar după recalcularea cuantumului, va trebui să se descurce cu suma de 600 de lei. Este unicul ei venit. Aceşti bani sunt însă insuficienţi pentru plata chiriei, utilităţilor şi hrana copiilor.

„Nu am cum să mă descurc cu aceşti bani. De exemplu, ieri am cumpărat de la supermarket două pachete de scutece de unică folosinţă pe care am dat 120 de lei. La acestea se adaugă laptele praf, haine, alimente, suplimente nutritive şi medicamente. Am fost la farmacie să cumpăr o reţetă pentru copil şi nu au vrut să mi-o elibereze gratuit. Nu am avut bani ca să cumpăr medicamentele aşa că m-am întors necăjită acasă”, ni s-a plâns femeia.
 
«Nu am bani să cumpăr reţeta»
Din păcate, problemele tinerei mămici nu se opresc aici. Cei doi copii sunt gravi bolnavi şi necesită tratamente costisitoare.

De pildă, băiatul, în vârstă de şapte ani, suferă de hidrocefalie (afecţiune caracterizată prin acumularea excesivă de lichid cefalorahidian în cutia craniană) şi incontinenţă urinară. Surioara lui, în vârstă de şase luni, are piciorul drept mai scurt şi a fost ţinută în ghips timp de patru luni.

„Medicii nu mi-au zis nimic înainte de naştere, deşi am făcut mai multe ecografii. Acum copiii sunt amândoi bolnăviori şi nu am cu ce să le cumpăr medicamente sau să-i duc la recuperare. Mă uit la ei şi mi se rupe sufletul.

Abia ne ajung banii să trăim de pe o zi pe alta. Soţul a fost o vreme plecat în străinătate, dar nu s-a descurcat şi a fost nevoit să revină acasă. Acum nici măcar ajutor de şomaj nu mai primeşte. Ne descurcăm foarte greu”
, spune Cristina. 

„Am fost internată în spital şi a trebuit să cumpăr tot. Dacă nu ai bani, nu se uită nimeni la tine. În spitalele din România eşti tratat ca o cârpă. A trebuit să cumpăr branule, perfuzoare, seringi, pansamente, vată, spirt, vitamine şi multe altele”,
a adăugat femeia. 

«Am rămas pe drumuri»


Problemele familiei Şerban au culminat cu vânzarea locuinţei în care locuiau în urmă cu doi ani de zile.„Medicii mi-au spus că băiatul are şanse dacă va fi operat. Nu am stat pe gânduri şi am vândut tot ce aveam ca să-l văd sănătos. A suferit două operaţii la cap şi două la coloană. Fără efect însă.

 Copilul nu se simte mai bine. Trebuie dus în permanenţă la recuperare şi nu am posibilităţi financiare. Vom muri de foame şi nici casă nu avem. Ce să fac? Unde să mă duc ? De ce să ia statul şi de la noi ? Nu suntem suficient de amărâţi ?!”
, se întreabă deznădăjduită tânăra mamă.

În prezent, soţii Şerban locuiesc împreună cu cei doi copii într-o cămăruţă, cu gazdă.

Există şi mămici de lux

Chiar dacă cei mai mulţi beneficiari se plâng că valoarea indemnizaţiei  este prea mică şi nu le acoperă toate cheltuielile, există şi cazuri mai fericite, de persoane care primesc indemnizaţia maximă. Este vorba de părinţi ale căror venituri realizate anterior naşterii copilului ajungeau chiar şi la 5.000 de lei.
 Conform informaţiilor furnizate de Agenţia pentru Prestaţiii Sociale Galaţi, 18 femei încasează indemnizaţii pentru creşterea copilului de în valoare de 3.999 de lei, fiecare. Beneficiarele au lucrat în justiţie, sistemul bancar, mediul universitar, IT sau telefonie mobilă. Alte 1182 de mame primesc  indemnizaţii între 601 şi 2.000 de lei lunar.

VOX: „Am fost la farmacie să cumpăr o reţetă pentru copil şi nu au vrut să mi-o elibereze gratuit”, Cristina Şerban, mamă



Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite