Directorul executiv al Transparency International România, propus de Facultatea de Drept a Universităţii Danubius Galaţi pentru un post de membru al CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii
Şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii

Pentru alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile din cadrul CSM, organizaţiile profesionale ale juriştilor, consiliile profesionale ale facultăţilor de drept acreditate, asociaţiile şi fundaţiile, care au ca obiect unic de activitate apărarea drepturilor omului, confederaţiile sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional, propun Biroului Permanent al Senatului câte un candidat.

Senatul a facut publice astăzi numele celor patru candidaţi pentru cele două posturi de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societăţii civile.

Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, a fost propus pentru CSM de către Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Transparency International, Asociaţia pro Democraţia, Agenţia de Monitorizare a Presei şi Facultatea de Drept a Universităţii Danubius Galaţi.

Avocatul Mihai Rapcea a fost propus de către Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991.Corina Dumitrescu, fost secretar în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost propusă de Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" Bucureşti - Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative.
Maria Cristina Ana a fost propusă pentru un post de membru al CSM de către Societatea Academică Română.

Propunerile de candidaturi se depun la Biroul Permanent al Senatului, între a 90-a zi şi a 60-a zi înainte de expirarea mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Senatul îi alege pe cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM potrivit regulamentului acestei camere.

Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 14 (9 judecători şi 5 procurori) aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile, aleşi de Senat, şi trei membri de drept, respectiv ministrul Justiţiei, presedintele Înaltei Curţi şi procurorul general al României.

Durata mandatului membrilor CSM este de şase ani, iar preşedintele Consiliului este desemnat dintre membrii aleşi, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Mandatul membrilor actualului Consiliu expiră pe 11 ianuarie 2011, data până la care Senatul îi va valida pe noii membri ai Consiliului. Viitorii membri ai CSM vor avea activitate permanentă obligatorie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite