Directorul DSVSA Galaţi a fost arestat pentru corupţie. Omul de afaceri pe care acesta îl proteja a fost eliberat din arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neculai Dumitru şi Viorel Gheorghiţă s-au declarat nevinovaţi
Neculai Dumitru şi Viorel Gheorghiţă s-au declarat nevinovaţi

Judecătorii Tribunalului Galaţi au hotărât azi noapte ca dr. Viorel Gheorghiţă să petreacă următoarele 29 de zile după gratii. Directorul DSVSA Galaţi s-a declarat nevinovat şi susţine că totul este o înscenare pusă la cale de două angajate ale instituţiei pe care o conduce.

Instanţa de judecată s-a pronunţat după şase ore de audieri în cazul de corupţie în care este implicat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr. Viorel Gheorghiţă.

Directorul DSVSA Galaţi a primit mandat de arestare pentru 29 de zile, în timp ce Dumitru Neculai, patronul reţelei de magazine alimentare "Albo" a fost eliberat din arest după ce judecătorii au luat faţă de el măsura de a nu părăsi municipiul Galaţi.

S-au declarat nevinovaţi


Procurorii anticorupţie le aduc celor doi acuzaţii extreme de grave, pornind de la luare şi dare de mită şi până la abuz în serviciu şi falsificare de alimente.

"În cursul lunii ianuarie 2008, inculpatul Gheorghiţă Viorel, în calitate de director executiv al D.S.V.S.A. Galaţi, a dat mai multe produse alimentare unor inspectori din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) Bucureşti pentru ca aceştia să nu consemneze într-un act de control faptul că inculpatul Gheorghiţă Viorel nu remediase deficienţele constatate de către Departamentul de Control din cadrul Guvernului României la D.S.V.S.A. Galaţi", a declarat Gheorghe Ivan, procurorul-şef al DNA Galaţi.

În replică, directorul DSVSA Galaţi s-a declarat nevinovat în faţa instanţei de judecată şi a precizat că toată povestea a fost regizată de două angajate ale instituţiei pe care o conduce.

"Ştiţi pe ce se bazează aceste acuzaţii? Pe o înregistrare video de acum câţiva ani făcută de către una dintre denunţătoare, în care se vede cum şoferul de la DSVSA Galaţi pune nişte sacoşe într-o maşină. Asta e probă? Cine ştie a cui este maşina? Dacă vă înregistrez şi eu pe dumneavoastră şi duc filmarea la DNA, ăsta e motiv de arestare?Când vin două angajate şi spun că şeful lor este dictator, iar ceilalţi 150 de angajaţi ai instituţiei vin şi susţin contrariul, pe cine crezi?", ne-a declarat Dumitru Hagiu, avocatul omului de afaceri Dumitru Neculai.

Au pus în pericol sănătatea publică

Procurorii anticorupţie au precizat în materialul de urmărire penală că cea mai gravă faptă a şefului DSVSA Galaţi şi a omului de afaceri Dumitru Neculai este vânzarea unor produse fabricate din carne alterată sau expirată, punând astfel în pericol sănătatea populaţiei care le-a consumat.

"În cursul anului 2011, Gheorghiţă Viorel, uzând de prerogativele funcţiei sale, a cerut unor funcţionari cu atribuţii de control din subordinea sa să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să protejeze activitatea unor comercianţi şi producători de produse alimentare din Galaţi. În concret, inculpatul le-a cerut inspectorilor să nu constate contravenţiile sau infracţiunile prevăzute în legislaţia privind siguranţa alimentelor raportat la neregulile constatate cu ocazia controalelor de specialitate şi, ca urmare, nu au fost aplicate amenzi între 2.000 şi 40.000 lei şi nu a fost suspendată activitatea unor societăţi comerciale. În acest context, în cursul lunii aprilie 2011, şeful D.S.V.S.A. Galaţi Gheorghiţă Viorel i-a pretins lui Dumitru Neculai, administratorul SC Top Meat Food SRL Galaţi, mai multe produse alimentare pentru terţe persoane, astfel ca inspectorii din subordinea sa să nu sancţioneze contravenţional magazinele aparţinând SC Top Meat Food SRL Galaţi. Fiind astfel protejat, Dumitru Neculai s-a implicat în activităţi de producere şi comercializare a unor produse alimentare dăunătoare sănătăţii consumatorilor", a declarat Gheorghe Ivan, procurorul şef al DNA Galaţi.

Patronul lanţului de magazine "Albo" neagă, la rândul său, acuzaţiile şi susţine că a vorbit cu dr. Viorel Gheorghiţă pentru a verifica dacă sancţiunile care i s-au aplicat firmei sale sunt legale.

"Directorul DSVSA Galaţi are printre alte atribuţii şi pe cea de a verifica dacă inspectorii veterinari au aplicat corect o sancţiune sau nu. O fost o sesizare legală şi nu o încercare de manipulare, cum se încearcă acum să se spună. Dumitru Neculai este acuzat că a vândut produse din carne alterată sau expirată. Probele din aceste produse sunt analizate acum, deci buletinele de analiză nu au venit. De unde ştim că acea carne este alterată sau expirată?", ne-a declarat avocatul Dumitru Hagiu.

Procurorii anticorupţie nu sunt mulţumiţi de decizia primei instanţe de judecată deoarece consideră că gravitatea faptelor comise impunea ca şi omul de afaceri Dumitru Neculai să rămână în arest.

"Am formulat recurs. Au pus în pericol sănătatea publică şi considerăm că acesta este un motiv pentru arestarea preventivă a ambilor inculpaţi", ne-a declarat Gheorghe Ivan, şeful DNA Galaţi.

Iată care sunt acuzaţiile care li se aduc celor doi inculpaţi:

VIOREL GHEORGHIŢĂ, director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi:
- dare de mită,
- luare de mită,
- două infracţiuni de şantaj,
- abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată,
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice

NECULAI DUMITRU, reprezentant legal al SC Top Meat Food SRL Galaţi:
- dare de mită,
- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată,
- falsificare de alimente sau alte produse.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite