Consiliul Local Galaţi a plafonat salariile directorilor la 3.840 de lei net.Niciun angajat nu va avea salariul mai mare decât al viceprimarilor
0
Directorii societăţilor din subordinea Consiliului Local vor primi salarii în acest an în limita remuneraţiei unui viceprimar. Acest lucru a fost stabilit prin OUG 3 din 31 ianuarie 2011. Noutatea o reprezintă faptul că s-au plafonat şi salariile angajaţilor din subordinea directorilor, care în unele cazuri câştigau mai mult decât şefii lor sau chiar decât primarul. Proiectul de hotărâre a primit votul Consiliului Local.
CITEŞTE ŞI: Adio lefuri grase la societăţile edilitare:"Noi suntem sclavi pe plantaţie, o să luăm 3.800 de lei în mână"
Managerii societăţilor edilitare - Genica Totolici, George Cubasa, Eduard Grosu, Angela
Ivan, Eugen Zaharia si Gelu Stan vor avea acelaşi
salariu ca şi viceprimarul: 5.400 de lei brut, respectiv 3.840 de lei net.
Aurelian Constantin, preşedintele Comisiei Buget -Finanţe a Consiliului Local, susţine că directorii societăţilor locale ( Apaterm, Transurb, Apă Canal, Societatea de Gospodărire Urbană, Administraţia Zonei Libere şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi) ar putea fi destituiţi din funcţie dacă nu respectă proiectul de hotărâre.

„Toţi directorii generali, adjuncţi, şefii de servicii şi de birouri nu vor avea salariile
mai mari decât vicele. Noi am creat cadrul legal prin care directorii au posibilitatea să limiteze salariile subalternilor. Consiliile de Administraţie vor decide. Dacă nu vor respecta proiectul de hotărâre, directorii ar putea fi destituiţi din funcţie”, a spus Aurelian Constantin.
„Cred că este corect şi de bun simţ ca directorii să aibă salarii în limita remuneraţiei unui viceprimar. De asemenea, subalternii nu vor mai avea salariile mari pe care le aveau până acum. Am observat că la majoritatea societăţilor, în afară de SC Apă Canal, 50% din buget este rezervat pentru plata salariilor. Nu se pune problema de eficientizarea activităţii”, a declarat consilierul local Viorel Trif.
"Este o decizie bună. Am susţinut de la bun început plafonarea salariilor directorilor", a precizat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.
Vestea nu le-a picat tocmai bine directorilor fostelor regii locale. George Cubasa, directorul Apaterm, spune că salariile ar trebui stabilite în urma unor criterii de performanţă.

„Este o idioţenie să plafonezi salariile fără să te uiţi la problemele societăţii respective. Nu mi se pare normal ca eu, în calitate de director, ceea ce înseamnă că am o mare responsabilitate, să fiu în continuare retribuit pe bază de contract de mandat şi să nu pot beneficia de spor de vechime în muncă şi spor de conducere. Noi suntem sclavi pe plantaţie, o să luăm 3.800 de lei în mână, dar să vedem ce vor face cu subalternii noştri pentru că există un Contract Colectiv de Muncă. Orice hotărâre ce contravine CCM este născută moartă”, a spus Cubasa.
Directorul de produţie al SC Apaterm are un salariu lunar de 6.553 de lei, directorul tehnic are un salariu lunar de 6.522 lei, directorul comercial are un salariu lunar de 6.239 lei, directorul economic are un salariu lunar de 6.522 de lei, şefii de departament au un salariu lunar de 4.359 lei, iar şefii de serviciu au un salariu de 3.054 lei pe lună.
Nu vor mai exista decalaje
Să sperăm că proiectul va rezolva o dată pentru totdeauna şi decajale dintre salariile directorilor generali şi cele ale adjuncţilor.
De exemplu, în 2010, George Cubasa, directorul Apaterm, a avut un salariul net anual de 65.688 de lei, în timp ce directorul de producţie, Mircea Ispas a avut 78.636 de lei net pe an.
Directorul SC Apă Canal Canal, Gelu Stan, a avut un venit anual de 46.937 de lei, fiind plătit mult mai prost decât directorul tehnic de producţie, Niţă Podaru, care a încasat 73.726 de lei.
Genica Totolici, directorul Transurb, a fost plătită cu 44.433 de lei pe an, în timp ce directorul departamentului de exploatare, Constantin Graur, a avut un venit anual de 63.365 de lei.
Directorul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, Eugen Zaharia, a încasat anul trecut 64.295 de lei net, în timp ce directoarea economică, Viorica Sandu a primit un salariu anual de 71.797 de lei.
Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi, a avut un venit anual de 49.071 lei, mai mic decât directorul adjunct care a încasat 58.856 lei.
Ce spune proiectul de hotârâre
În expunerea de motive se precizează că: „salariile tarifare
negociate prin contractele colective de muncă pentru ceilalţi salariaţi
din societăţile comerciale de sub autoritatea Consiliului local Galaţi
şi Regia Autonomă „Zona Liberă” Galaţi – respectiv personalul de
conducere si personal de executie – nu pot depăşi indemnizaţia lunară
acordată prin lege pentru funcţia de viceprimar şi acordată
directorilor generali”
De asemenea, în proiectul de hotărâre se mai menţionează că „salariile tarifare negociate prin contractele colective de muncă pentru salariaţii din serviciile publice de sub autoritatea Consiliului local Galaţi respectiv personalul de conducere şi personal de execuţie – nu pot depăşi remuneraţia directorului general de la serviciul public care este egală cu cea a directorului general al ai societăţilor comerciale”.