Direcţia de Sănătate Publică vrea să-i amendeze pe directorii care-i ţin în frig pe elevii gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivul? Creşterea numărului de cazuri de viroze pe fondul frigului din unităţile de învăţământ din Galaţi. Amenda poate să ajungă chiar şi până la 5.000 de lei. Conducerea ISJ spune că directorii amendaţi se vor îndrepta în instanţă către Apaterm.

Doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a anunţat astăzi că a notificat marţi Consiliul Local şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, punându-le în vedere să facă toate demersurile pentru a asigura de urgenţă confortul termic în unităţile de învăţământ.

„Se constată o creştere alarmantă a numărului de viroze respiratorii, în ultima săptămână având raportate 2.700 de cazuri, precum şi 207 cazuri de pnemumonii. Majoritatea îmbolnăvirilor este cauzată de frigul din unităţile de învăţământ, unde nu s-a asigurat confortul termic. Am anunţat că dacă în 48 de ore nu se va remedia situaţia vom începe controalele şi acolo unde vom constata că directorii nu au făcut diligenţe potrivit legii pentru a-i feri pe copii de frig, vom da amenzi, atât la nivel de conducere de instituţie, cât şi la factorii decizionali din cadrul administraţiei locale", a anunţat miercuri Valentin Boldea.

Amenzile prevăzute pentru asemenea situaţii sunt cuprinse între 3.000 de lei şi 5.000 de lei.

„Nu am vrea să ajungem aici, să amendăm directorii pentru punerea în pericol a sănătăţii elevilor, având în vedere că salariile din învăţământ sunt cum sunt, dar, potrivit legii, aceştia se pot autosesiza şi trebuie ori să ceară asigurarea factorilor de microclimat, ori să ceară suspendarea cursurilor", a completat Boldea.

Conducerea ISJ Galaţi admite că Direcţia de Sănătate Publică respectă legea, dar spune că nu directorii vor fi cei care vor plăti aceste amenzi.

„Dacă directorii de şcoli vor fi amendaţi, atunci ei se vor îndrepta, în instanţă, împotriva Apaterm, cu care şcolile au contracte ferme. Nu neg, Direcţia de Sănătate Publică din Galaţi respectă legea, dar din ce văd eu ne îndepărtăm din ce în ce mai tare de posibilitatea de a închide şcoli", a precizat inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă, făcând aluzie la faptul că Electrocentrale a anunţat astăzi la prânz că va începe furnizarea căldurii în Galaţi.

Astăzi dimineaţă, temperaturile înregistrate în şcolile care se încălzesc din reţeaua publică de termoficare, era cuprinsă între 10 şi 17 grade Celsius, dar cele mai multe şcoli aveau între 10 şi 12 grade.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite