Galaţi: Din octombrie, preţul unei călătorii cu maxi-taxi şi cu autobuzul s-ar putea scumpi cu 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii privaţi de transport din Galaţi au solicitat majorarea tarifului pe călătorie de la 1 leu la 1,5 lei. Consilierii locali spun că scumpirea se justifică deoarece transportul public local din Galaţi este cel mai ieftin din ţară.

CITEŞTE ŞI: 

EXCLUSIV/Marea ţeapă din transportul public local

Primăria de decis: Manelele lui Guţă şi Salam sunt interzise la Galaţi

Veşti proaste pentru gălăţeni. Din octombrie, preţul biletului pentru toate mijloacele de transport public s-ar putea majora cu 50%. Cel mai probabil, proiectul de hotărâre va fi supus aprobării Consiliului Local în prima şedinţă din luna octombrie.

Încasări mici

Operatorii privaţi susţin că majorarea preţului biletelor este justificată deoarece o modificare nu s-a mai operat de ani de zile, iar între timp preţul carburantului s-a dublat. În plus, aceştia susţin că preţul unei călătorii cu transportul în comun este cel mai mic din ţară.

Marin Nicolae, administratorul firmei SC Băilaş, care asigură traseul Parc CFR - Barieră, ne-a declarat că s-a făcut o analiză pe baza încasărilor şi cheltuielilor din ultimele luni şi a reieşit că preţul de 1 leu/călătoria nu mai este îndreptăţit.

„Încasările noastre au scăzut substanţial în ultimele luni ca urmare a creşterii preţului motorinei. Pur şi simplu nu mai putem face faţă valului de scumpiri. Avem angajaţi de plătit, plus o redeverenţă de plătit Primăriei. Apoi mai avem maşini noi în leasing, care trebuiesc achitate. Din încasări nici măcar ratele nu reuşim să le plătim”, ne-a spus Marin Nicolae.

„Este revoltător ca în ultimii şase ani nu s-a mai mărit tariful, cu toate că noi prezentăm din şase în şase luni Consiliului Local o analiză a cheltuielilor efectuate de transportatori”, ne-a spus şi Silviu Cârlan, administratorul ACJ Globe Tour. 

Întrebaţi dacă este justificată cererea de majorarea a tarifelor, consilierii locali ne-au răspuns: „În 2008, operatorii privaţi au cerut scumpirea biletului de la 1 leu la 1,7 lei. Atunci nu am fost de acord şi am scos hotărârea de pe ordinea de zi a Consiliului Local. Eu sunt de stânga, dar trebuie să luăm în calcul că, în acest moment, transportatorii au de plătit o redeverenţă anuală Primăriei şi că motorina s-a scumpit”, ne-a declarat consilierul local Picu Apostol Roman.

„De peste şase ani nu s-a mai majorat preţul călătoriei. Este cel mai mic din ţară. Subiectul este în analiză şi probabil se va ajunge la 1,5 lei. Consiliul Local va decide acest lucru”, ne-a declarat viceprimarul Mircea Răzvan Cristea.

Acelaşi preţ şi la Transurb

Pentru a se evita concurenţa neloială, şi mijloacele de transport ale Transurb vor trebui să aplice majorarea de 50%. „Ne vom conforma deciziei Primăriei, dacă se va hotărî ca tarifele să fie similare cu cele ale transportatorilor privaţi”, ne-a declarat Genica Totolici, directorul SC Transurb.

Ultima majorare operată în cazul microbuzelor a fost în urmă cu şase ani, iar în cazul mjloacelor de transport Transurb acum circa trei ani.    

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite