Din 2011, În Calendarul Ortodox, săptămâna va începe duminica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ediţia 2011 a calendarului ortodox
Ediţia 2011 a calendarului ortodox

Preoţii spun că astfel se revine la normalitate căci în Evanghelie scrie că Mântuitorul a înviat duminică, în prima zi a săptămânii.Modificarea din Calendarul Ortodox a fost decisă de Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu unanimitate de voturi.

Credincioşii care şi-au cumpărat de la biserici Calendarul Ortodox pe anul 2011 ori l-au primit de la preoţii care le-au trecut pragurile caselor în Ajunul Crăciunului, au constat cu uimire că, de anul viitor, săptămâna bisericescă nu va mai începe de luni, ci de duminică, această zi urmând a fi socotită prima din cele şapte.

În mod firesc, neobişnuita situaţie a creat confuzie în rândul enoriaşilor, care, iniţial au fost convinşi că este o greşeală a celor care au redactat şi tipărit calendarul. Ba chiar unii mai suspicioşi s-au gândit că sunt calendare contrafăcute.

„Când a venit părintele de Crăciun, mi-a lăsat şi Calendarul Ortodox pe 2011. Răsfoindu-l, am văzut că linia care separă săptămânile este pusă după ziua de sâmbătă şi nu după cea de duminică, cum ştiu că era de atâţia ani, fapt care m-a pus pe gânduri. Chiar am vorbit cu vecinele şi erau şi ele nedumerite”, ne-a spus Ioana Stamate, pensionară din Focşani.

Act reparator

Preoţii din Focşani afirmă că nu au fost informaţi în legătură cu intenţia introducerii acestei modificări pe care însă o consideră drept un act  reparator.

„Mi-au spus şi mie nişte credincioşi despre schimbarea din calendar, pentru că nu fusesem înştiinţat de nimeni de la Arhiepiscopie. Le-am răspuns că aşa este normal să fie, pentru că aşa scrie în Evanghelie, că Mântuitorul a înviat în prima zi a săptămânii, duminica”, ne-a declarat preotul Valeriu Tufaru, de la Biserica „Sf. Nicolae Nou” din Focşani.

Confirmarea necesităţii acestei modificări ne-a fost confirmată şi de către preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei:  „Revenirea ca zi întâi a duminicii în Calendarul Ortodox pe 2011 este o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care se repune în drepturi o situaţie absolut firească. Suntem creştini, preaslăvim numele lui Hristos, care este centrul a ceea ce am moştenit noi, creştinii, Sfânta Scriptură, unde se vorbeşte că Iisus Hristos a Înviat duminica”.

Patriarhia: „Este firesc”


Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, consideră că această schimbare este o revenire la normalitate.

„Se revine la o situaţie care exista înainte. Am verificat în arhive calendarele ortodoxe din perioda interbelică, bachiar şi din anii ’50 şi în toate aceste calendare duminica era trecută prima zi a săptămânii. Este firesc să fie aşa, deoarece pentru noi, creştinii, duminica este prima zi a săptămânii, când a Înviat Iisus Hristos, lucru menţionat în Biblie. De altfel, după 1990 Mitropolia Banatului a făcut această corecţie în Calendarul Ortodox, iar decizia de acum a Sfântului Sinod nu face altceva decât să ducă la uniformizarea calendarului ortodox”, a precizat părintele Stoica.

Ce spune Biblia

În Biblia ortodoxă, la capitolul 16 din Sfânta Evanghelie după Marcu se menţionează: „Şi după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. …Şi înviind dimineaţa, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese şapte demoni”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite