Dida Agache-A cântat în duet cu Luminiţa Anghel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este una dintre puţinele interprete de muzică populară din Galaţi care cântă şi muzică uşoară deşi marea ei pasiune rămâne folclorul.

Citiţi şi:

PORTRET Urmaşul lui Picasso cântă rock

Profil

Născută: 9 mai 1955-Galaţi

Studii:Şcoala de Artă Galaţi, secţia Canto

Stare civilă: căsătorită, doi copii

A cântat alături de cunoscuţi interpreţi de muzică populară din România precum Irina Loghin, Geta Postolache, Ionuţ Dolănescu.

A cochetat şi cu muzica uşoară, cântând împreună cu Luminiţa Anghel şi Nico, iar în prezent face parte din ansamblul „Doina Covurluiului" al Centrului Cultural „Dunărea de Jos".

„Nu îmi mai amintesc toate locurile în care am cântat. Din câte îmi amintesc acum, am fost în Franţa, unde s-a organizat un festival de muzică populară, la Sibiu, dar şi în Basarabia", ne declară Dida Agache.

Nu s-a dat în lături să cânte la nunţi sau alte evenimente cu specific popular unde a fost invitată.

Se regăseşte în cântecele pe care le interpretează, deoarece reflectă diverse momente din viaţa sa.

„Îmi place să cânt omului. Eu sunt mai dramatică, mai lirică, îmi plac cântecele de descântec. Îmi cânt viaţa, familia", ni se destăinuie Dida Agache.

A cântat cu mortul pe masă la o nuntă

În cariera de interpret de muzică populară a avut parte şi de momente tragicomice.

La o nuntă, la care fusese invitată să cânte, nuntaşii i-au spus să nu intre într-o singură cameră a casei, fără să îi explice motivul.

L-a aflat singură câteva minute mai târziu, când trecând peste interdicţia impusă de gazde a intrat în camera interzisă şi a constatat că acolo era depus într-un sicriu socrul mare.

„Am ţipat de spaimă şi am plecat repede de acolo. Mi-au explicat mai târziu că omul murise cu puţin timp înainte de nuntă şi nu mai aveau timp să amâne nunta pentru că toate pregătirile erau făcute", ne-a declarat uşor amuzată Dida Agache.

A depăşit repede momentul şi le-a cântat nuntaşilor de parcă nimic nu se întâmplase.

Sprijină tinerele talente

Nu ezită să ajute tinerele soliste de muzică populară aflate la început de carieră.

Le oferă melodii din repertoriul propriu şi chiar costume populare.

„Mă interesează în special cele care au talent, la care se vede că au potenţial", ne explică cântăreaţa de muzică populară.

Doreşte cu ardoare să înfiinţeze o formaţie de trei fetiţe, care să cânte şi să danseze muzică populară, dar este mândră de familia sa, care i-a călcat pe urme.

„Cânt alături de băiatul meu şi nora mea la diverse evenimente. Este bucuria vieţii mele. Nepoţica mea face dans sportiv şi sper să cânte şi ea muzică populară", spune cu emoţie în glas Dida Agache.

Îşi doreşte în continuare nepoţi pentru că, alături de muzica populară, copii sunt cei care i-au oferit cele mai mari satisfacţii sufleteşti în viaţă.

Ce îi place?

Îmi place sinceritatea, îmi plac oamenii care nu sunt inutili. Dacă ar fi să-mi fie frică de ceva în viaţă, este teama de a nu deveni la un moment inutilă. Din acest punct de vedere, cred că orice persoană trebuie să aibă un scop în viaţă şi să se facă utilă aşa cum crede mai bine.

Ce nu îi place?

Nu îmi plac oamenii răutăcioşi. M-am lovit de nenumărate ori de ei în viaţă, dar mi-am continuat drumul căci că am un caracter puternic. Îmi displace să las lucrurile neterminate. Tocmai de aceea, de fiecare dată, planific bine ceea ce vreau să fac pentru a duce la capăt cu bine ceea ce mi-am propus.

Întrebări şi răspunsuri

La ce vârsta aţi cântat pentru prima oară?

Nu o să vă vină să credeţi, dar la şapte ani fredonam deja, iar „rampa mea de lansare" a fost un cireş din satul Viile, unde m-am născut. Mă adăposteam între crengile lui şi cântam. Directorul şcolii din comună m-a îndrumat să urmez Şcoala de Artă, iar de la 17 ani am început să cânt la diverse evenimente.

Ce proiecte de viitor aveţi ca interpret de muzică populară?

În viitorul apropiat, intenţionez să înregistrez un CD cu melodiile pe care le-am cântat până acum. Am şi un proiect de suflet. Vreau să înfiinţez un grup de trei fetiţe, care să cânte muzică populară, dar şi să facă dansuri populare. Este cred ceea ce ne lipseşte în momentul de faţă şi cred că ar da culoare muzicii populare moldoveneşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite