Diana Gheorghe visează să calce pe urmele Mariei Callas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Gheorghe
Diana Gheorghe

Chiar dacă se consideră deocamdată o artistă în devenire, Diana este convinsă că poate să ajungă în „lumea bună” a operei.

Totul a început pe vremea când Diana era o mică fetiţă care visa să devină artistă. Când a intrat în clasa întâi la Liceul de Artă “Dimitrie Cuclin” a aflat că muzica nu este chiar aşa de uşoară pe cât credea şi în acelaşi timp a mai descoperit că nimic nu este mai pur şi mai frumos decât aceasta.
 
De la pian la canto

„Pentru că eram prea mică pentru a face canto clasic am făcut pian până în clasa a VIII-a. Cu toate acestea, îi ascultam întotdeauna cu admiraţie şi mare atenţie pe colegii mai mari de la canto”, mărturiseşte Diana.
Profesorii au învăţat-o că munca stă la baza unei cariere reuşite. Mulţi spuneau că pentru a deveni artist trebuie să ai 10% talent, iar restul de 90% trebuie să fie muncă.

Din clasa a IX-a a început să studieze canto, sub îndrumarea profesoarei Rodica Koler.

„Deşi eram începătoare în arta cântatului, m-am adaptat destul de repede stilului de lucru al doamnei profesoare. Dragostea faţă de operă şi ambiţia de a învăţa şi de a fi cea mai bună au făcut ca toate lucrurile grele să pară uşoare şi plăcute. Doamna profesoară a devenit o a doua mamă pentru mine, numai cu ajutorul dumneaei visul meu poate deveni realitate”, mai spune artista.

Familia este foarte importantă pentru tânăra artistă. Se simte deja confortabil pentru că tatăl o apreciază drept „divă”, iar mama ei aproape că nu o mai recunoaşte pe scenă.

Printre performanţele bifate până acum se numără premiul întâi la Concursul Naţional de interpretare Muzicală şi Coregrafică „Emanuel Elenescu” de la Piatra Neamţ, premiul întâi la Concursul Naţional de interpretare „Miniatura Românească”, premiul al doilea la Concursul internaţional de interpretare „George Georgescu”, desfăşurat la Tulcea şi premiul întâi la Concursul Naţional de interpretare „Miniatura Romantică”.

Diana îşi cunoaşte limitele şi spune cu modestie că este o artistă în devenire. Este conştientă că mai are mult de studiat şi multe de descoperit în tainele cântatului.

„Nu ştiu dacă voi ajunge o a doua Callas (n.r. – Maria Callas, renumită soprană, considerată de unii drept cea mai mare cântăreață de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea), dar  nimic nu poate sta în calea dragostei mele pentru operă şi nimic nu mă poate opri să demonstrez că sunt cea mai bună. Ador tot ce are legatură cu opera. Sunt îndrăgostită de creaţia lui Giuseppe Verdi, creaţia mea favorită fiind Traviata. Într-o zi poate voi juca şi eu rolul Violettei! Acesta este de fapt visul meu”, ne-a mai mărturisit Diana Gheorghe.

Întrebări şi răspunsuri:

Muzica clasică nu prea este gustată de tineri. De ce?
 
Iubitorul de muzică clasică din zilele noastre este o persoană matură care are o cultură bogată, putând astfel să guste din frumuseţea muzicii clasice şi să aprecieze calitatea ei. Din nefericire, puţini tineri mai ascultă muzică bună, pierzându-şi timpul cu tot felul de nulităţi. Mi-aş  dori ca situaţia să fie diferită.

Se poate trăi din meseria de “interpret”?

Nu. În România cultura nu este principala preocupare a societăţii. Dar, din fericire, în străinătate, unde cultura este foarte importantă şi apreciată, interpreţii se pot realiza atât pe plan profesional, cât şi din punct de vedere financiar.

Ce-i place?

Îmi place să cânt şi să ascult muzică de operă. Acesta este şi motivul pentru care vreau să devin cântăreaţă de operă. Fac totul cu mare pasiune şi dragoste! Muzica este una dintre cele mai frumoase graţii divine. Muzica este pentru mine asemeni aerului. Întotdeauna vorbesc cu plăcere despre prima mea dragoste: muzica de operă.

Ce nu-i place?

Nu-mi plac în primul rând lucrurile negative care ne umbresc viaţa. Aş aminti aici doar câteva: minciuna, nedreptatea, incultura şi promovarea acesteia şi nepăsarea ce există în actuala societate.

Profil:
Născută. 31 ianuarie 1994, Galaţi
Studii. Elevă în clasă a X-a la Liceul de Artă “Dimitrie Cuclin”, Galaţi
Familie. Are o soră şi un frate

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite